RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Stortinget: 100 dager møterfri

 

 

Som en service har Nettavisen laget dette fiktive sommerkortet fra Stortinget.

 

Fra i dag og 100 dager fremover er det tomt i stortingssalen. Våre fremste folkevalgte er ikke tilbake før 30. september.

Når Stortinget igjen samles, vil lærerne allerede ha vært på jobb i halvannen måned.

Enkelte kritiske røster mener at stortingsmøtene bør starte tidligere på høsten, men det mener ikke Høyres stortingsrepresentant Svein Harberg (bildet).

 
- Nei. Hvert andre år er det valg i Norge, og vi trenger tid til å drive valgkamp, sier Svein Harberg i et intervju på Stortingets hjemmeside.

Kommentar: Såvidt meg bekjent er årets valg et lokalvalg til fylkes- og kommunestyrer.

Hvert fjerde år er det riktignok valg til Stortinget. Men er det god samfunnsøkonomi å bruke måneder på valgkampen, eller bør vi lære av danskene, som har en kort - og intensiv - valgkamp?

- I tillegg er det viktig å huske at en stortingsrepresentants jobb ikke bare utføres når det er stortingsmøter. Vi er helt avhengige av å være i eget fylke og snakke med de vi representerer, og det ville blitt vanskelig hvis vi ikke hadde en møtefri periode. Mange komitéreiser blir også avholdt i den møtefrie perioden, sier Harberg.

Kommentar: Det er litt overraskende at stortingsrepresentantene må ha 100 dagers møtefri for å være i eget fylke og snakke med velgerne.

Stortinget har gratis hjemreise hver helg, og - får jeg håpe - nokså hyppig bruk av elektroniske hjelpemidler for å holde kontakten med hjemfylket.

Det som er sikkert er at Stortinget arbeidet nesten døgnet rundt i innspurten av sesjonen i forrige uke, mens det er tilnærmet dødt i denne uken. I hvertfall står det ikke mye på timeplanen.

 
Hva skjer?

Ikke mye!

Årets stortingsferie er som normalt.

Les blogg fra 2012: 105 dagers sommerferie

I mellomtiden har driftskostnadene skutt i været, fra 717 millioner kroner i 2012 - til 875 millioner kroner i år. Og vi nærmer oss med raske skritt 500 ansatte. Det koster å holde hjulene i gang i nasjonalforsamlingen.

De 169 representantene begynner etterhvert å få romslig godtgjørelse. En drøy uke før ferien vedtok de å øke sin egen godgjørelse med 26.730 kroner, og den nye faste årlige godgjørelsen er nå på 885.491 kroner.

Stortingspresidenten får samme godtgjørelse som statsministeren - det vil si drøyt 1,5 millioner kroner i året.

 

Satsen er nå økt til 885.000 kroner for representantene på Stortinget. (Kilde: Stortinget).

Når perioden er over, kan de søke etterlønn i ett år på 66 prosent av den faste stortingsgodgjørelsen.

Stortinget har en arbeidsform preget av skippertak. Det går døgnet rundt i de verste periodene, og så er det dødt i andre perioder - for øvrig en arbeidsstil som nettopp Stortinget vedtar lover for å hindre oss andre i å ha.

God sommer!

#Stortinget #Møtefri #Godtgjørelse #Driftsutgifter #Statsbudsjettet #Nettpåsak #Stavrum

Hva mener du? Er Stortinget et godt sted å være, eller jobber representantene så hardt at de fortjener 100 dagers møtefri?