Gå til sidens hovedinnhold

Stortinget beholder gratis parkering for seg selv

Stortingets presidentskap støtter ikke forslaget om at det skal innføres betalingsparking i stortingsgarasjen.

Hver dag reiser millioner av arbeidstakere inn til de norske byene for å arbeide. Dersom du trenger bil, er prisen for øyeblikket 36 kroner per halvtime for parkering - eller 360 kroner i døgnet.

Det gjelder for alle andre, men ikke de 169 folkevalgte på Stortinget.

I sin innstilling skriver presidentskapet at det «støtter forslagets intensjon om å bedre bymiljøet i Oslo, men mener ikke at innføring av betaling i stortingsgarasjen er riktig virkemiddel for stortingsrepresentantene».

Les den ferske innstillingen: Presidentskapets merknader

I sentrum tar Onepark 3.630 kroner i måneden for å leie en fast parkeringsplass. Siden Stortinget har sommerferie i tre måneder, ville det kostet representantene rundt 33.000 kroner i året å leie en plass på det åpne markedet.

Presidentskapet viser til at det å være stortingsrepresentant er Norges fremste tillitsverv.

- Stortingsrepresentantene er innvalgt fra alle landets fylker, og det bør følgelig tilrettelegges for at stortingsrepresentanter som ikke er hjemmehørende i Oslo har lett for å komme til og fra Stortinget. Dette gjøres i dag eksempelvis ved at det tilbys pendlerboliger, og gjennom fri parkering i stortingsgarasjen, heter det i innstillingen.

- For noen stortingsrepresentanter kan endret trusselbilde være grunn til å benytte bil, og enkelte representanter anbefales av sikkerhetsmessige hensyn å unngå offentlig transport, skriver presidentskapet.

Forslaget om å innføre parkeringsbetaling ble fremmet av fire SV-representanter, med Kari Elisabeth Kaski i spissen, i november i fjor.

Begrunnelsen er målet om å redusere biltrafikken i Oslo med 20 prosent innen 2019, og representantene mener at det «er rimelig at også Stortinget, som stor arbeidsplass med en betydelig mengde parkeringsplasser midt i Oslo sentrum, bidrar».

Men de fem medlemmene av presidentskapet som var tilstede i går, vender tommelen ned - og rår Stortinget til ikke å vedta betaling.

Det interessante er at de folkevalgte lager andre regler for seg selv enn de påfører alle andre. Storinget er også unntatt fra forbudet mot å kjøre gjennom Fridtjof Nansens plass foran Oslo rådhus.


Hva mener du? Er det greit at stortingsrepresentantene parkerer gratis, eller bør de betale som andre som kjører til sentrum?

Kommentarer til denne saken