Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Stortinget bevilger seg 15 ukers møteferie

I dag gir Stortinget seg selv 28.000 i høyere lønn. I morgen tar de folkevalgte en møteferie de fleste kan misunne dem.
LANG STORTINGSFERIE: Fredag 15. juni er det siste møtedag på Stortinget. Neste møte er ikke før 1. oktober. Her den nye direktøren Marianne Andreassen og stortingspresident Tone Trøen.
LANG STORTINGSFERIE: Fredag 15. juni er det siste møtedag på Stortinget. Neste møte er ikke før 1. oktober. Her den nye direktøren Marianne Andreassen og stortingspresident Tone Trøen. Foto: Stortinget (Nettavisen)

I alle år har folk flest misunt lærerne deres lange ferie, men yrkesgruppen har pedagogisk forklart at de avspaserer overtid.

De 169 stortingskandidatene har en lignende utfordring. Når møtet er over fredag 15. juni, går det lang, lang tid til neste plenumsmøte. Først mandag 1. oktober er det dags for å møtes i storingssalen.

Problemet er ikke at stortingsrepresentantene arbeider få timer i løpet av et år, men at de organiserer arbeidet så elendig. På slutten av vårsesjonen og høstsesjonen er det møter døgnet rundt og hastverk - så bærer det ut på lange ferier.

En av de siste gjerningene før Stortinget tar ferie er å vedta forslaget om høyere godtgjørelse til seg selv. I samme vending vraker Stortingets presidentskap forslaget om å gi statsminister Erna Solberg et ekstra lønnstillegg.

Det kan statsministeren og regjeringen tenke over når de er på kontoret de tre neste månedene, mens stortingssalen står tom.

PÅ GJENSYN: Når Stortinget går fra hverandre frdag 15. juni er det femten uker til neste gang de møtes i plenumssalen.

En av de siste sakene Stortinget rekker å behandle før ferien var ny lønn. I dag øker de folkevalgte sin egen godtgjørelse fra 928.602 kroner per år til 954.602 kroner. Eller en lønnsøkning på 26.000,-

Forarbeidet er satt bort til Stortingets lønnskommisjon, som «fastsetter med Storginets samtykke den årlige godtgjørelsen til stortingsrepresentantene og regjeringens medlemmer».

Les mer: Lønn og andre godtgjørelser

Stortinget har forsøkt å få egen lønn på armlengs avstand, men det er fortsatt Stortinget som velger kommisjonen - og som vedtar høyere lønn til seg selv.I år er kommisjonen bekymret for at regjeringen har sakket akterut overfor toppledere i staten. Derfor holder det ikke med rammen for andre lønnsoppgjør på 2,8 prosent, men kommisjonen «vil derfor foreslå en utjevning i 2018 med en forsiktig økning av godtgjørelsen til regjeringens medlemmer med 1 prosents tillegg utover rammen for lønnsoppgjøret».

Stortingets presidentskap nei til forslaget om å øke statsministerens og regjeringens lønninger ekstra. I innstillingen «barberer» de lønnsforslaget for regjeringen med 20.000 kroner og til statsministeren med 25.000 kroner. Derimot tar presidentskapet gjerne imot høyere lønn til Stortinget.

I innstillingen fra presidentskapet som skal behandles i dag, foreslås disse godtgjørelsene med virkning fra 1. mai 2018:

ØKT GODTGJØRELSE: Stortinget øker sin egen godtgjørelse med 28.000 kroner.

Stortinget nærmer seg altså millionlønn med stormskritt, gitt at det blir flertall for innstillingen når den skal opp i Stortinget i dag (det blir den etter alt å dømme).

Rødt kommer til å stemme i mot, og foreslår enkelt og greit å kutte lønnen med 180.000 kroner.

?? Hva synes du en stortingsrepresentant br tjene? ?? Stortingsrepresentantene ligger an til gi seg selv 26.000...

Publisert av Rdt Tirsdag 12. juni 2018

- Det vil gi en innsparing på 30 millioner kroner, som løpet av 16 år vil bety at man sparer inn hele den siste budsjettsprekken på 500 millioner kroner, fra byggingen av ny garasje, skriver Rødt.

Stortingets presidentskap vedtok for øvrig ganske nylig å beholde gratisparkeringen i den samme garasjen.

Når Rødt-leder Bjørnar Moxnes fremmer sitt forslag, vil han temmelig sikkert møte motstand og oppgitte blikk fra sine kolleger. Trøsten får være at det er 105 dager til de møtes igjen i stortingssalen. Og at også Rødt-representanten får 28.000 i lønnsøkning...

Hva mener du? Fortjener de 169 folkevalgte 956.000 kroner i årslønn og 105 dagers møtefri?

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).