*Nettavisen* Nyheter.

Stortingets julegave til seg selv

Disse fire er gullpensjonister. Foto: Statsministerens kontor

I dag gir Stortinget seg selv tidenes julegave. Også rødgrønne statsråder får millionbeløp.

Noen ganger er det lønnsomt å slepe beina etter seg, og bruke LANG tid på saksbehandling.

Det er tilfelle for Stortinget, som har brukt flere år på å vedta en ny pensjonsordning for seg selv.

Resultatet er at 97 stortingsrepresentanter får opptil 70.000 kroner mer i pensjon enn tidligere antatt.

Blant de store vinnerne er SVs partileder Kristin Halvorsen og partilederkandidat Audun Lysbakken, Senterpartiets Ola Borten Moe og statsminister Jens Stoltenberg. Disse fire tjener mellom 0,3 og 1,1 millioner kroner på utsettelsen.

Faksimile: Dagsavisen
SVs Bård Vegar Solhjell er kritisk: - Folk må manne seg opp til å gjøre det vi skal gjøre. Endringen i pensjonsordningen begynte i 2011 for vanlige folk. Da burde det være slik at vi ledere går foran og kutter i våre egne pensjoner før vi gjør noe med andres, sier han til Dagsavisen.

Stortinget kommer trolig til å vedta at gullpensjonen først skal avvikles fra neste år. Det er svært lønnsomt for alle politikerne som ble innvalgt før 2009.

Stortingets presidentskap satte ned et utvalg til å se på saken i 2007. Utvalget brukte to år og tre måneder på jobben.

Så ble Arbeidsdepartementet koblet inn, og dermed gikk det noen år til.

Meningen har hele tiden vært at gullpensjonen skulle vært avviklet for alle fra 2009. Men siden det formelle vedtaket kommer først nå velger Stortinget å gi seg selv litt ekstra på slutten - angivelig fordi ordningen ikke skal få tilbakevirkende kraft.

Dagens pensjonsordning er svært gunstig, og noe andre ansatte bare kan drømme om: Sitter du 12 år på Stortinget, får du rett på 495.000 kroner i pensjon. I regjeringen trenger du bare å være i seks år for å få over 600.000 utbetalt i pensjon.

I fremtiden må de - som alle andre - tjene opp rettighetene gjennom et langt yrkesliv. Fra neste år gir 41 år full opptjening.

Somlingen hos Stortinget og regjeringen fører altså til en økonomisk julegave til svært mange av de involverte. Stortingets presidentskap skylder på regjeringen: - Den lange saksbehandlingstiden i regjeringen har også gjort det vanskelig med en eventuell iverksettelse parallelt med modernisert folketrygd 1. januar 2011. Etter flertallets mening er dette uheldig , skriver presidentskapet.

Her kan du lese diskusjonen i presidentskapet: Presidentskapets innstilling

Presidentskapets medlem Akhtar Chaudhry vil at de nye reglene skal gjelde fra 2009, slik at stortingsrepresentantene og regjeringsmedlemmene får samme behandling som folk flest.

Han mener at stortingsrepresentantene nå gjør vedtak som gir dem sjøl vesentlige økonomiske fordeler, for å unngå at stortingsrepresentantene gjør overgrep mot stortingsrepresentantene som stortingsrepresentantene har bedt om.

Som han sier: - Dette medlem vil gi uttrykk for at dette vil være svært krevende å forsvare.

Chaudhry mener at grunnlovens vern mot overgrep fra lovgiver må være mindre strengt når det er lovgiver selv som rammes. Når den lovgivende forsamling enstemmig har bedt om at loven skal få et bestemt virkningstidspunkt, kan det ikke regnes som et overgrep fra lovgivers side å gi loven dette virkningstidspunktet sjøl om det faktisk ligger tilbake i tid.

- Dette forsterkes av at det dreier seg om økonomiske konsekvenser som ligger fram i tid, og som altså har vært forventet av dem som rammes, skriver han.

Chaudhry har helt rett i at dette blir vanskelig å forsvare.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.