RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Støre vil heller samarbeide med Rødt og De Grønne

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener at tiden er inne for å si tydelig fra om at partiet står på venstresiden.

GÅR TIL VENSTRE: Arbeiderpartiet og partileder Jonas Gahr Støre vil heller samarbeide med Miljøpartiet De Grønne og Rødt, enn å inngå brede forlik med regjeringen.
GÅR TIL VENSTRE: Arbeiderpartiet og partileder Jonas Gahr Støre vil heller samarbeide med Miljøpartiet De Grønne og Rødt, enn å inngå brede forlik med regjeringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Arbeiderpartiet sliter fortsatt i motvind, og har et gjennomsnitt på 23,7 prosent på hele 11 nasjonale stortingsmålinger i mars.

Les mer på Pollofpolls: Frp vant mars

Dersom dette hadde vært et valgresultat, ville Arbeiderpartiet fått 43 mandater, og mistet seks representanter på Stortinget fra katastrofevalget i 2017.

Arbeiderpartiets ledelse mener at veien ut av uføret er å vrake brede forlik på Stortinget, og dermed knytte seg nærmere til de rødgrønne partiene - med ytterpunktene Miljøpartiet De Grønne og Rødt.

- Vi har behov for å si tydelig ifra om hvor vi står, og det er på venstresida med de naturlige partnerne, sier Jonas Gahr Støre i et intervju med Klassekampen.

Les saken (bak betalingsmur): Vil ikke la seg lure igjen

Det er en grei avklaring at Jonas Gahr støre heller vil samarbeide med SVs Audun Lysbakken og Rødts Bjørnar Moxnes enn med Høyre-statsminister Erna Solberg og Venstre-leder Trine Skei Grande.

Kapitalismen har overlevd seg selv. Nå haster det å bli kvitt den. (Rødts prinsipprogram)

På en blogg i Nettavisen skriver Civita-leder Kristin Clemet om hvilket samfunnssyn Rødt er bygget på - et samfunnsyn som, ifølge Clemet, omtaler Arbeiderpartiet som en fiende som undertrykker arbeiderklassen.

TRENGER DE GRØNNE: Arbeiderpartiet trenger støtte fra Rasmus Hansson.

Hvis man lurer på hva Miljøpartiet De Grønne står for, er det bare å se på den uforsonlige kampen mot privat bilkjøring i hovedstaden.

Gjennomsnittet av partimålinger viser at Jonas Gahr Støres mest sannsynlige vei til å bli statsminister er via en allianse med partiene på ytre venstre.

Uten Kristelig Folkeparti trenger han støtte fra både Rødts Bjørnar Moxnes og Miljøpartiet De Grønnes Rasmus Hansson.

Selv det er for lite med gjenomsnittet av målinger i mars.

LANGT UNNA: Uten Kristelig Folkeparti (gult) er den rødgrønne fløyen langt unna flertall på Stortinget.

Etter det elendige valget og de andre valgnederlaget på rad, har det vært tvil om hvilken vei Arbeiderpartiet ville velge.

Partiets problem er at vinglingen ikke frister sentrumsvelgere, samtidig som partiet lekker velgere til klare ideologiske alternativer som Senterpartiet, Rødt, SV og Miljøpartiet De Grønne.

Og da setter trofaste Arbeiderparti-velgere seg på gjerdet.

Moderate sentrumsvelgere vil oppfatte utspillene de siste dagene som at Arbeiderpartiet ikke vil gå inn i brede, ansvarlige forlik mot sentrum. Dermed får statsminister Erna Solberg og et konturløst Høyre dominere sentrum alene.

Det er skuffende at Arbeiderpartiet ikke lenger vil bidra til store tverrpolitiske forlik. Norge skriker etter fellesløsninger for å redusere offentlige utgifter, få på plass et bærekraftig pensjonssystem og redusere sykefraværet.

Dette er saker som bare kan løses hvis Høyre og Arbeiderpartiet samarbeider. I praksis står ofte de to partiene sammen om de store politiske linjene i den økonomiske politikken.

Det er risikabelt for Arbeiderpartiet å gå et skritt til venstre. Og det blir spennende å se hvilken felles politikk som kan meisles ut med De Grønne og Rødt.

Miljøpartiet De Grønnes mål er et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse. (MDGs prinsipprogram)

«Rødt jobber for en sosialistisk økonomi», heter det i prinspprogrammet, mens De Grønnes mål «er et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse» og  «underordnes økologiske prinsipper og fremme fred og rettferdighet både lokalt og globalt».

Ett parti vil ha sosialisme, et annet ønsker et økologisamfunn, SV er «lightversjonen» av begge, mens man også må kompromisse med Senterpartiet, som vil ha folket tilbake til jordbruket på landsbygda.

Her kommer Jonas Gahr Støre til å trenge alle sine evner for å skape en god dialog.

Hva mener du om at Arbeiderpartiet heller vil samarbeide med partiene på venstresiden enn å inngå store forlik med sentrum?