*Nettavisen* Nyheter.

Streiker til ingen nytte

Fra torsdag vil 3400 Unio-medlemmer streike i staten - til ingen nytte. Her er streikegeneralene Arne Johannessen, Mimi Bjerkestrand og Anders Folkestad. Foto: Fredrik Varfjell, NTB scanpix.

Unio fortsetter streiken i staten, men kommer ikke til å få fem øre. Nå risikerer fagforeningene å miste velviljen de hadde.

De ansatte i stat og kommuner vil ha like høy lønnsvekst som privat ansatte - det vil si; ikke som private arbeidere, men som private funksjonærer.

Etter to uker med streik ble partene i helgene enige om anseelige 4,1 prosent lønnsvekst for LO Stat, Akademikerne og YS. Dermed får de streikende rundt tre prosent økt kjøpekraft - noe som er høyt i de økonomisk usikre tidene vi er enne i.

Men Unio gir seg ikke, og vil trappe opp statsstreiken til 3.400 personer fra torsdag. Streikegeneral Arne Johannessen innrømmer at det vil være «usedvanlig vanskelig å få endre noe».

Det er et understatement. Staten vil aldri gi Unio en premie for å streike, og de tre andre organisasjonene vil ikke godta at Unio får mer. Dermed streiker de til ingen nytte, og utfallet blir enten tvungen lønnsnemnd eller en skinnmanøver for å komme seg ut av uføret.

De mest profilerte streikende er politi, metereologer og høyskoleansatte.

Det er selvsagt fristende for administrasjonsminister Rigmor Aasrud å la dem streike til fellesferien, men det vil neppe skje.

Unio Stat vil nok falle på plass i løpet av denne uken, til samme ramme som de andre.

Men situasjonen i kommunene er langt mer alvorlig og fastlåst. Den dominerende organisasjonen er Fagforbundet, som denne uken trapper opp til 30.000 streikende. Også Unio har 13.000 i streik, og streiken får store konsekvenser for 3. part gjennom stengte skoler, barnehager og fraværende sykepleiere.

Kilde: Fagforbundets hjemmeside
- Streiken i kommunesektoren fortsetter med full styrke. Forbundets tillitsvalgte melder om stor aktivitet og sterk streikevilje, heter det på Fagforbundets hjemmeside.

Streiken i kommunene sparer kommunene for rundt 100 millioner kroner i lønnsutgifter hver dag - og disse pengene taes ut av streikekassene.

De streikende får utbetalt det samme som de får i lønn etter skatt, men tærer på streikekassene de har bygget opp gjennom kontingenten (vel å merke med sponsing fra staten gjennom fagforeningsfradraget på skatten).

Uansett: Partene rammes ikke noe særlig av konflikten - det er en lønnskonflikt som føres gjennom utpresning av 3. part - det vil si uskyldige mennesker som må lappe sammen barnepass når barnehagene stenger.

Det er et paradoks at arbeidskonflikten bare rammer uskyldige, og ikke partene som er i konflikt.

Les også bloggen: Streiken ingen taper på

Med rammen på 4,1 prosent fra staten er det håp om ny mekling også i kommunesektoren, slik at vi kan få slutt på en streik hvor virkningene overhodet ikke står i sammenheng med det streiken handler om.

Streik er alltid et nederlag for forhandlerne, som ikke har lyktes i å finne en løsning over bordet.

Dessverre rammer ikke nederlaget dem selv - bare 3. part.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.