Gå til sidens hovedinnhold

Stygge og usanne rykter mot Trine Skei Grande

I flere måneder har politiske uvenner spredt stygge rykter om Venstre-leder Trine Skei Grande på sosiale medier.

Når politikere blir utsatt for usanne rykter, velger de normalt ikke å kommentere dem for ikke å gi næring til ryktene.

Men standhaftigheten i bakvaskelsene av Venstre-leder Trine Skei Grande har vært så vedvarende at hun gjør klokt i å ta et oppgjør.

- Jeg er ingen overgriper, sier hun i et intervju med Aftenposten dagen før hun skal inn i regjeringen.

Ryktene har sitt utgangspunkt i en fest i Trøndelag i 2008.

Saken er sjekket og henlagt av de fleste store norske mediene for flere år siden, men det har ikke hindret en ny flombølge av bakvaskelser og konspirasjonsteorier på sosiale medier den siste tiden.

Konspirasjonsteoriene går ut på at Trine Skei Grande beskyttes fordi hun er kvinne, eller at norske medier aktivt beskytter Venstre-lederen.

Den langt mer tilforlatelige forklaringen om at historien rett og slett ikke holder vann, er ikke like spennende.

Les også

Trine Skei Grande: - Jeg er ingen overgriper

Skei Grande er ikke i tvil om at kampanjen er politisk motivert, knyttet til at Venstre er på vei inn i regjeringen med en mer liberal holdning til innvandring enn Fremskrittspartiet.

- Da oppleves vi som en stor trussel for disse miljøene. De bruker alle midler for å stoppe oss, sier hun til Aftenposten.

Nettavisen har fått en serie spørsmål på mail og på Facebook om hvorfor vi ikke skriver om denne saken. Spørsmålene kommer fra folk som tror at historien er sann og som sender oss det de tror er «beviser» - men som i praksis bare er resirkulerte, kildeløse konspirasjonshistorier.

De fleste som vet hvordan mediene fungerer, forstår at ingen store norske medier ville latt være å skrive om en reell overgrepshistorie mot en sittende partileder på vei inn i regjeringen.

Les også

Rykter og sverting er noe annet enn journalistikk

Les også

Facebook-gruppe hetser Trine Skei Grande: - Jeg har hatt behov for politibeskyttelse

Men det gjør ikke inntrykk på konspiratørene, som er overbeviste om at main stream media (MSM) aktivt skjuler sannheten for folk.

Tidligere kunne politikerne som regel regne med at falske rykter døde ut av seg selv, uten at de måtte konfrontere ryktene og dermed gi næring til dem. Men den moderne medievirkelighet, der aktivister bruker sosiale medier til å spre usannheter, er ikke slik.

Med Trine Skei Grande-saken har vi fått en norsk avlegger av et fenomen vi så i den amerikanske valgkampen, nemlig aktiv spredning av ærekrenkende historier på sosiale medier.

Og selv om de aller fleste ikke tror å slike rykter, så treffer de trolig en hard kjerne som mistror både politikere og medier, og som vil tro på ryktene.

For alle andre: Når Venstre-leder Trine Skei Grande nå går inn i regjeringen, så skjer det etter en nøye prosess hvor statsministerens apparat så godt som mulig sjekker anklager og historier som verserer.

Trine Skei Grande har selvsagt omtalt denne historien til statsminister Erna Solberg. Og når hun nå blir kulturminister, så betyr det at Statsministerens Kontor har sjekket ut bakvaskelsene og lagt dem død.

Det var både klokt og nødvendig av Venstre-lederen å ta et oppgjør med de ærekrenkende ryktene. Dessverre er det trolig bare et tegn på hva sosiale medier vil bringe inn også i norsk politikk.