*Nettavisen* Nyheter.

SV under sperregrensen

SV-leder Kristin Halvorsen og lederkandidat Audun Lysbakken leder et parti i fritt fall. Foto: Scanpix.

Velgerne vender SV ryggen, og med 3,8 prosents oppslutning ligger partiet langt under sperregrensen. Raset kan truet det rødgrønne samarbeidet.

Hvorfor partiet faller som en stein på meningsmålingene avhenger av øyet som ser.

SV-velgerne oppfatter partiet som profilløst, usynlig og som taperen i den rødgrønne regjeringen

Jeg tror det kommer av at SV-velgerne oppfatter partiet som profilløst, usynlig og som taperen i den rødgrønne regjeringen.

Regjeringsslitasjen slår dobbelt ut for SV. De får sin del av skylden fra regjeringens motspillere, samtidig som medspillerne føler at partiet ikke får gjennomslag for sin politikk.

SVs lederkandidat Heikki Holmås innrømmer i Dagens Næringsliv at situasjonen er kritisk.

Arbeiderpartiet og statsminister Jens Stoltenberg fikk en bølge av sympati etter 22. juli, og denne sympatibølgen har løftet partiet til et nytt nivå. På den siste gallupen i Dagens Næringsliv får partiet 34,2 prosent oppslutning.

Det er langt under historiske toppnivåer, men samtidig høyt over nivået partiet vaket på før 22. juli. Vi ser det samme på meningsmålinger som gir Jens Stoltenberg en helt spesiell stilling blant norske politikere.

Hvor mye gjennomslag hvert av de tre rødgrønne regjeringspartiene har fått, kan diskuteres. Men særinteressepartiet Senterpartiet og venstresidens SV blir oppfattet som uten innflytelse hvis regjeringsprosjektet ikke blir noe annet enn å drive Norge videre som før.

Arbeiderpartiet er et styringsparti som alltid har søkt makt, og partiet belønnes på gallup i perioder hvor styring i seg selv er det velgerne etterspør. Finanskrisen er bra for Arbeiderpartiets oppslutning, samtidig som Ap får økt oppslutning i perioder med nasjonale kriser som i fjor sommer.

Det er ikke mer enn halvannet år igjen til neste valg.

Dersom SV ikke klarer å mobilisere velgerne før den tid, risikerer partiet å bli feid ut av Stortinget. Eneste sikre mandat er 1. kandidaten i Oslo, og det kan bli Heikki Holmås.

Mye kan skje politisk på halvannet år. På borgerlig side har mye skjedd på få måneder – bare se på tilnærmingen mellom Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Dersom den prosessen fortsetter, vil de borgerlige stille til valg i 2013 med et reelt regjeringsalternativ.

På motsatt side tenkes det høyt om nye partnerskap, der SV går ut og Ap søker mot sentrum.

For de største skeptikerne til de rødgrønne prosjektet er EØS-diskusjonen og LOs motstand mot vikarbyrådirektivet gode saker. Forholdet til EU er saken de tre rødgrønne partiene er enige om ikke å røre. Der er uenigheten så dyp at den rødgrønne regjeringen er historie i det øyeblikk EU-saken blir dominerende igjen.

Ap kan glede seg over egen fremgang, men partiet vil miste statsministerposten hvis ikke SV og Senterpartiet begynner å løfte seg.

Akkurat nå er det et klart borgerlig flertall.

Men det er vanskelig å se hvor Arbeiderpartiet vil gi SV politiske seire som monner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.