*Nettavisen* Nyheter.

SV vil ha mer streik

Audun Lysbakken er tilbake fra pappaperm, og noe av det første han foreslår er tiltak for å få streikene til å vare lenger.

Etter en vår med meningsløse streiker, ønsker SV-leder Audun Lysbakken å endre loven slik at streikene kan vare lenger.

Når du har tre prosent oppslutning, har du 97 prosent av befolkningen mot deg.

Det er den enkle matematikken bak de nye utspillene til SVs partileder de siste dagene.

Husk at streikekassen er fylt opp med kontingent som gir skattefradrag

Han trenger ikke bry seg om hva som er allment populært så lenge det har appell hos den lille gruppen som støtter eller vurderer å støtte SV.

I vår har vi hatt tre streiker hvor partene i konflikt er rammet minimalt, mens alt har gått ut over den uskyldige 3. part.

Når arbeiderne i Nordsjøen går til streik og lammer norsk oljeproduksjon, så rammes ikke Statoil-ledelsen.

Kommunelederne rammes heller ikke når kommunalt ansatte går ut i streik.

Det er det som er problemet: Konfliktene rammer nesten ikke partene som er i konflikt.

Og da blir det både hult og falskt å trekke linjene tilbake til historiske arbeidskonflikter hvor bedrifter kunne gå overende og de ansatte kunne miste jobben.

Poenget er at konflikter må koste noe for de som streiker og for arbeidsgiveren. Hensikten må være at både de streikende og motparten etterhvert føler at det brenner under beina, slik at man har incitamenter for å avslutte konflikten og bli enige.

Både streik og tvungen lønnsnemnd er drastiske virkemidler som bør brukes uhyre sjeldent. I år så vi streiker om noen desimaler i lønnsvekst (offentlig sektor) og for helt særegent gode pensjonsordninger (oljebransjen). Når man utsetter samfunnet for så store konsekvenser for så lite, så svekker man legitimiteten til streikevåpenet.

Men det gir også slitasje for den rødgrønne regjeringen å måtte rydde opp ved bruk av tvang.

Slik blir det nå ingen tunge krefter virker for å få avsluttet streiken. De streikende får utbetalt like mye når de streiker som når de er på jobb, og kommunene sparte hundrevis av millioner kroner i streikeperioden.

For de streikende er det riktignok deres egne sparepenger (streikekasse), men husk at streikekassen er fylt opp med kontingent som gir skattefradrag.

Når motparten er staten, så har altså staten bidratt til at motparten får fylt opp streikekassen.

At lønnsoppgjørene til slutt kom i havn skyldes ordningen med tvingen lønnsnemnd. I praksis griper regjeringen inn når konflikten virker fastlåst, alle forsøk på megling har mislykkes, og konsekvensen av streiken ikke står i samsvar med det det streikes om. I slike tilfeller spilles konflikten over til en nøytral nemnd som treffer en avgjørelse begge må respektere.

Lysbakken foreslår nå at ordningen oppheves, og at staten i stedet kan tvinge partene til å holde igang samfunnskritiske funksjoner. Hadde dette vært tilfelle i år, kunne altså de kommuneansatte og oljearbeiderne streiket fortsatt.

Les også: Refser egen regjering

Det er mulig at Lysbakkens forslag er populært på venstresiden og at det kan bidra til at SV øker noe fra sine 2,9 prosent på siste måling.

Men selv om de skulle doble oppslutningen, så er fortsatt 94 av 100 personer motstandere av SVs politikk.

Mer streik er det de færreste som ønsker seg etter årets lønnsoppgjør.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.