RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Svenskene våkner til politisk kaos

Sverige våkner til politisk kaos og en situasjon som kan skape bitterhet og politikerforakt i mange år fremover.

VINNEREN: Med nær 18 prosent av stemmene er Sverigedemokratene og partileder Jimmie Åkesson (SD) valgets klare vinner. Men det trenger ikke bety noe makt.
VINNEREN: Med nær 18 prosent av stemmene er Sverigedemokratene og partileder Jimmie Åkesson (SD) valgets klare vinner. Men det trenger ikke bety noe makt. Foto: Anders Wiklund/TT (NTB scanpix)

Som ventet endte det svenske valget med 40 prosent til de rødgrønne, 40 prosent til den borgerlige alliansen og nær 20 prosent til det høyreradikale partiet Sverigedemokratene.

Siden verken alliansen eller de rødgrønne vil snakke med Sverigedemokratene, virker situasjonen fastslåst. Nå kan det gå flere uker før landet får en ny statsminister, og det er høyst sannsynlig at Sverigedemokratene ikke får stort å si - tross valgresultatet.

Her kan du følge etterspillet: Svensk kamp om regjeringsmakt i gang

Men tre ting står fast etter valget:

■ Rundt 60 prosent av velgerne stemte mot den sittende statsministeren Stefan Löfven.

■ Sosialdemokratene har gjort sitt dårligste valg noensinne.

■ I løpet av tre valg har Sverigedemokratene gått fra fem prosent til 13 prosent og nå til nær 18 prosent.

Her er foreløpig resultat: Her er tallene i det svenske valget

Likevel er det altså ikke helt utenkelig at Sosialdemokratene og Stefan Löfven fortsetter som mindretallsregjering. Og at Sverigedemokratene og Jimmy Åkesson fortsetter som «spedalske».

Nattens kommentarer bekrefter hvilket kaos Sverige har våknet til, og puslespillet er langtfra lagt. Ennå gjenstår 300.000 forhåndsstemmer og stemmer fra utlandet. Disse kan meget vel endre maktforholdet mellom de rødgrønne og den borgerlige alliansen. Foreløpig skiller det bare rundt 30.000 stemmer mellom blokkene.

Det store spørsmålet er hva som vil skje de neste ukene, og om noen av partiene vil hoppe over blokkgrensene, slik at det kan dannes en flertallsregjering.

Situasjonen er fastlåst fordi alle partiene har stengt seg inne i løfter gitt under valgkampen. Et eksempel er det svenske Centern (et borgerlig parti, som er en blanding av Senterpartiet og Venstre) gikk til valg for en liberal innvandringspolitikk, men mot Sosialdemokratene.

Både Sosialdemokratene og Moderaterna har utelukket å slippe Sverigedemokratene inn i regjering. Og den borgerlige alliansen vil sprekke hvis man gjør forsøk på å slippe Jimmy Åkesson inn i varmen.

På den annen side: Sverigedemokratene har neppe lyst til til å gi de rødgrønne fortsatt makt og Stefan Löfven fire nye år som statsminister.

Her kan det meste skje, men det mest sannsynlige er kanskje en borgerlig mindretallsregjering med Moderaterna og Kristdemokraterna - altså en blanding av Høyre og Kristelig folkeparti. I få fall blir Modernaternas Ulf Kristersson ny statsminister.

MULIG STATSMINISTER: Moderaternas partileder Ulf Kristersson.

Ingen partier har rett på innflytelse, men nær 18 prosent av de svenske velgerne har stemt på et parti som er mot innvandring og som vil gjøre dratiske grep med den feilslåtte integrasjonspolitikken. Blant disse vil det utvilsomt skape politikerforrakt og mistillit til det politiske systemet om partiet igjen blir behandlet som en spedalsk.

Før eller siden må de borgerlige partiene snakke med Jimmy Åkesson, tross partiets skitne fortid med klare bånd til nynazistiske miljøer. Det betyr ikke å invitere partiet inn i regjering, men at man respekterer at valgets klare vinner har solid støtte i den svenske befolkningen for sin frykt for konsekvensene av en ukontrollert innvandring og en feilslått integrasjonspolitikk.

Løser man ikke dette dilemmat, vil svensk politikk fortsatt preges av bitterhet og politikerforakt i mange år fremover.

Hva mener du? Er Jimmy Åkesson og Sverigedemokratene spiselige, eller forstår du at de andre partiene ikke vil snakke med dem?