Hadde norske journalister fått bestemme, ville SV-leder Audun Lysbakken ledet det største partiet på Stortinget og vært den opplagte statsministerkandidaten.

Rødt, SV og Arbeiderpartiet ville hatt rent flertall alene, og hvis man legger på Miljøpartiet De Grønne ville den rødgrønne alliansen landet på 61,5 prosent av «journalistenes storting».

Dette går frem av den årlige medieundersøkelsen som ble lagt frem under Mediedagene i Bergen nylig. Den kommer omtrent samtidig med en ny undersøkelse hvor stadig flere opplever at NRK ikke er upartisk.

Folk som føler at mediene er venstrevridde, vil finne støtte i flere av disse undersøkelsene. Men er det sikkert at venstrevridde journalister vil skrive venstrevridde historier som preger venstrevridde medier?

Fortsatt har NRK en høy tillit, men mistilliten øker markant fra 2017 til 2018. Ifølge en ny undersøkelse publisert i NRKs årsberetning går det frem at andelen som mener at NRK er partisk har økt fra 16 til 23 prosent.

- Dette mønsteret ser vi til en viss grad i alle målgrupper, men det er blant kvinner og de over 60 år at det er størst nedgang i tilfredshet, heter det i NRKs egen gjennomgåelse.

En annen undersøkelse fra Reuters News Institute viser at de store norske mediene har mest å tilby lesere på venstresiden. Det eneste større medium som tiltrekker seg lesere fra høyresiden er Nettavisen.

Funnene fra Reuters er annerledes enn i mange andre land. I Nederland er eksempelvis de store mediene mest tiltrekkende for lesere på høyresiden - mens det er alternativer både til høyre og venstre i Tyskland.

Les rapporten her: Reuters Institute Digital News Report 2017

Tilbake til den norske medieundersøkelsen, så er det påfallende hvordan journalistene skiller seg ut fra de andre gruppene. Redaktørene - eksempelvis - ligner mer på folk flest.

Hos redaktørene er det ikke så mange som velger Rødt eller SV, men heller ikke Fremskrittspartiet. Sånn sett er inntrykket at journalistene er knallrøde, mens redaktørene flokker mot sentrum.

Her kan du lese alle tallene: Medieundersøkelsen 2018

Folk som føler at mediene er venstrevridde, vil finne støtte i flere av disse undersøkelsene. Men er det sikkert at venstrevridde journalister vil skrive venstrevridde historier som preger venstrevridde medier?

Selvsagt vil journalistenes personlige oppfatninger også preget deres yrkesutøvelse, men samtidig har de erfaring og utdannelse i å oppfylle profesjonelle krav til balanse. Det er altså krefter som virker mot hverandre og som gjør bildet nyansert.

Men publikum har åpenbart sine tvil, og den er forståelig når de store mediene passer best for venstresiden og journalistene er knallrøde.

Hva mener du? Er det et problem at norske journalister er på venstresiden, og at de store mediene har størst tiltrekning på leserne på venstresiden?