Gå til sidens hovedinnhold

Sylvi Listhaugs avgang kan bli et vendepunkt

Med Sylvi Listhaug ute av regjeringen, er det viktigste hinderet borte for Kristelig Folkeparti og en borgerlig flertallsregjering.

Det har ikke manglet på triumferende rødgrønne politikere det siste døgnet. Den aller mest fornøyde er Rødt-leder Bjørnar Moxnes, som sier til Nettavisen at «dette er Rødts største seier på Stortinget så langt».

Triumfen kan vise seg å bli svært kortvarig.

Faktisk er det sannsynlig at Rødt ved å fjerne Sylvi Listhaug har ødelagt mulighetene for en rødgrønn regjering med Jonas Gahr Støre som statsminister. Nå er nemlig det største hinderet for at Kristelig Folkeparti kan gå inn i regjeringen fjernet.

Enhver som så Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide i går må ha lagt merke til hvor glad han var for å slippe å felle regjeringen, og han repeterte i intervju etter intervju at det ikke er regjeringens politikk han har problemer med.

Sett med KrF-lederens øyne var Sylvi Listhaugs egenregisserte avgang et mirakel som bærer bud om en ny tid. Kristelig Folkeparti har mistillit til Listhaug, men støtter Erna Solbergs regjering. Og KrF-lederen må ha vært sjeleglad for å slippe unna å måtte felle regjeringen.

Les gårsdagens kommentar: Sylvi Listhaugs avgang redder KrF fra skjebnevalg

Når partiet nå skal velge kurs videre, er et avgjørende hinder mot regjeringssamarbeid borte. Dermed har også sannsynligheten økt vesentlig for at partiet lander trygt på borgerlig side.

De siste gallupene viser at Kristelig Folkeparti lekker velgere til Venstre og Høyre. Samtidig viste valgresultatet at partiet ble reddet av det kristenkonservative grunnfjellet. Det er vanskelig å tro at KrF vil velge det uklare rødgrønne alternativet fremfor en regjering de har støttet i fem statsbudsjetter.

I politikken er det lett å overdrive kortsiktige endringer, og ikke se langtidsvirkningene. Men de fire borgerlige partiene har flertall samlet på Stortinget, og de har over 50 prosent på ferske galluper. Den siste målingen fra VG ville gitt dem 90 mandater og rent flertall.

Da Sylvi Listhaug gikk av, så uttalte hun at hun tok valget for å sikre regjeringens videre liv og hindre Jonas Gahr Støre i å bli statsminister. Avgangen var definitivt et vesentlig bidrag til det. For selv om Listhaug i praksis ble tvunget ut av kontoret, så er Arbeiderpartiets leder minst like langt unna statsministerposten etterpå.

I august fyller Jonas Gahr Støre 58 år, og han vil være i 60-årene ved neste stortingsvalg. Med Erna Solbergs popularitet og den høye oppslutningen til de fire borgerlige partiene, er det langt frem til en rødgrønn valgseier i 2021. Spesielt hvis Kristelig Folkeparti går inn i regjeringen og sikrer en stabil borgerlig flertallsregjering ut perioden.

For Jonas Gahr Støre er valget i 2021 siste mulighet til å bli statsminister. Skulle han tape tre valg på rad, er det lite sannsynlig at Arbeiderpartiets leder får enda en sjanse i 2025.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes lyktes i få Sylvi Listhaug ut av regjeringen og kan triumfere over ett vunnet slag. Men som Bjørnstjerne Bjørnson formulerte det:

Hvem teller vel de tapte slag på seierens dag?

Seier loves den som styrke tar av nederlag.

(Møtet, 1869).

Hva mener du? Betyr Sylvi Listhaugs avgang et varig nederlag for den borgerlige regjeringen, eller kan det tvert imot berede grunnen for en flertallsregjering på borgerlig side?

Kommentarer til denne saken