RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Sylvi Listhaugs avgang redder KrF fra skjebnevalg

Justisminister Sylvi Listhaug reddet Kristelig Folkeparti fra et umulig valg.

TØFT VALG: KrF-leder Knut Arild Hareide kan ikke felle justisminister Sylvi Listhaug uten å felle regjeringen samtidig.
TØFT VALG: KrF-leder Knut Arild Hareide kan ikke felle justisminister Sylvi Listhaug uten å felle regjeringen samtidig. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Helt til Sylvi Listhaug trakk seg som justisminister, stod KrF-leder Knut Arild Hareide foran et tøft valg  - et valg som kunne felle regjeringen Erna Solberg, men også hans eget parti.

Uten at Listhaug tok ansvar, ville utfallet vær tenkelt: Dersom Kristelig Folkeparti støttet Rødts mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug, så falt ikke bare justisministeren, men hele regjeringen.

Nå redder Lishaug ikke bare regjeringen, men bidrar også til å bedre det b borgerlige samarbeidet.

Ellers ville KrF-leder Knut Arild Hareide stått igjen i historiebøkene som mannen som felte en regjering på grunn av en Facebook-melding som er slettet og beklaget. 

Det ville ikke skjedd fordi partiet ønsker det, men fordi man hadde malt seg inn i et hjørne det var vanskelig å komme ut av. Paradoksalt nok ble det Sylvi Listhaug som trakk den nødvendige konklusjonen, og bidrar ved å trekke seg til å løse en umulig floke.

De siste dagene har vi vært vitne til underlige krumspring, og de fortsatte etter KrFs landsstyremøte i går. Selv om all tradisjon tilsier at mistillit mot en statsråd er en mistillit til hele regjeringen, så er det forsøkt skapt inntrykk av at dette var Erna Solbergs eget valg.

Slik er det selvsagt ikke. En statsminister kan ikke bli sittende hvis en av hennes statsråder får mistillit mot seg i Stortinget. Det vet selvsagt en så erfaren politiker som Knut Arild Hareide. Retorikken handlet utelukkende om hvem som skulle sitte igjen med skylden hvis den borgerlige regjeringen felles.

KrF-leder Knut Arild Hareide kjørte et meget tøft løp, og det ville gått helt galt om ikke Sylvi Listhaug gjorde noe så utypisk for henne, som å trekke seg.

Det er ingen tvil om at justisminister Sylvi Listhaug var et rødt flagg for Kristelig Folkeparti. Mer i ord enn i handling står hun for verdier som kolliderer med grunnsynet til KrF. Men samtidig er Erna Solberg Kristelig Folkepartis ønskede statsminister, og partiet har støttet Solberg-regjeringene i fem statsbudsjett.

Dersom saken hadde endte i regjeringens fall, så ville det sett ut som en konstruert krise og et bevisst ønske fra Kristelig Folkepartis side om å støtte et mistillitsforslag fra Rødt og bane veien for en rødgrønn regjering med Jonas Gahr Støre som statsminister.

Nå ble partiet reddet av gongongen, og står igjen som en seierherre. De fikk markert sin motstand mot Listhaug, oppnådde at hun trakk seg,  og slapp å felle regjeringen.

Den avgående justisministeren tar et flengende oppgjør med det hun mener har vært en heksejakt mot henne den siste uken. Samtidig sier hun at hun valgte å trekke seg for ikke å risikere at Frp mister makt og innflytelse ved en regjeringskrise.

Det er en voksen beslutning, og den er vel overveid. Slik Kristelig Folkeparti manøvrerte, virket det som et sannsynlig utfall at regjeringen falt - og at Sylvi Listhaug uansett ville mistet statsrådsposten. Nå bevarer partiet hennes sin makt og innflytelse, og Sylvi Listhaug fortsetter sentralt i politikken som stortingsrepresentant.

Dermed slapp Knut Arild Hareide å gjøre det vanskeligste valget i sitt politiske liv. På litt sikt er det slett ikke utenkelig at partiet kan gå inn i regjeringen.

Hva mener du? Er det et rettferdig utfall at Sylvi Listhaug mister statsrådsposten, og hva blir langtidsvirkningen for den borgerlige regjeringen?