*Nettavisen* Nyheter.

Takk, Märtha og Ari!

Er Märtha Louise opphøyd eller akkurat som alle oss andre? Foto: Kyrre Lien, Scanpix.

Ingen har gjort mer for å avvikle kongedømmet enn Märtha og Ari.

Det er lett å latterliggjøre prinsesse Märtha Louise og hennes «hotline» til de døde.

Men det blir lett absurd når folk som kan helbrede telepatisk blir sannhetsvitner, eller når religiøse ledere rykker ut mot den nye konkurrenten.

Felles for alle disse er at de tror det er mer mellom himmel og jord enn de fleste andre steder.

Og i troen på overnaturlige evner er det fortsatt Snåsamannen som er kongen!

Som republikaner er det bare å takke og bukke. Hvis det da ikke er slik at prinsesse Märtha Louise er tidsriktig, og rir på en bølge av tidsriktig mystisisme.

Kan det tenkes at hennes engleskole og kontakt med de døde bidrar til å folkeliggjøre kongehuset hos en stor del av befolkningen?

Det kan nok ikke utelukkes at Märtha Louise taler til en relativt stor gruppe, men det er nok en enda større gruppe av royalister som reagerer på en kongefamilie som nå ligner en vanlig norsk familie, med en kronprinsesse som har et barn fra før - og altså en prinsesse (som riktignok ikke er en formell del av kongehuset) som gjør seg sine tanker om det hinsidige.

Og i troen på overnaturlige evner er det fortsatt Snåsamannen som er kongen!

Norge er et av ganske få land i verden hvor posisjonen som statsoverhode går i arv. Og kongehuset er bemerkelsesverdig slitesterkt: Vår kongefamilie ble valgt til sin posisjon gjennom en folkeavstemning, og kongehuset har fortsatt stor oppslutning blant folk flest.

Men begeistringen har falmet. I debatter om kongehuset er kronargumentet til de fleste tilhengerne den jobben kongefamilien gjør for norske bedrifter i utlandet, og ikke minst frykt for hvem vi kunne fått som president. (Det siste er litt absurd, siden vi jo hadde fått den presidenten vi hadde valgt.)

Problemet med Märtha Louises svermerier er at det demonstrerer kongehusets største problem: Enten må de tviholde på sin opphøyde rolle og oppføre seg deretter - eller så blir de som folk flest. Og hva skal vi da med et kongedømme?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.