*Nettavisen* Nyheter.

Tåler ikke fakta om flyktninger

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Professor Hans Rosling får kjeft for å slå fast det åpenbare - nemlig at det er mye billigere å hjelpe Syria-flyktningene ved å bidra økonomisk til arbeid i nærområdene. Faksimile: Nettavisen.

Ulands-professor Hans Rosling bekrefter at du får ti ganger mer ut av pengene ved å hjelpe flyktningene i nærområdene.

Stakkars den internasjonalt kjente professoren i internasjonal medisin ved Karolinska Sykehus. Rosling, som er verdenskjent for sin evne til å formidle kunnskap om uland, får skarp kritikk for sine ytringer om flyktningehjelp.

Sverige tåler ikke at han i en TV-debatt ga Sverigedemokratene rett i noe åpenbart - nemlig at du får like mye ut av 1 milliard kroner i nærområdene, som av 10 milliarder kroner i Sverige.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Hans Rosling står fast på at det er mye billigere å hjelpe flyktningene lokalt.

- Nå har alle slått fast at det jeg sier er nøyaktig det samme som Sverigedemokraterna har sagt. Men da sier vi at vi ikke kan la Sverigedemokraterna få monopol på sannheten. Det er veldig farlig å gjøre det, sa Hans Rosling.

Og han har fått svar på tiltale: Vi hadde fel. Hans Rosling är inte vår kung, skriver debattredaktør Totte Löfström i Nyheter24.se.

Löfströms poeng er at enighet om ett punkt ikke betyr at Rosling støtter Sverigedemokratene og Jimmy Åkeson.

Det har han rett i. Hans Rosling vil eksempelvis øke Sveriges mottak av asylsøkere og åpne for at de kan søke asyl fra utlandet - og reise trygt til Sverige etterpå.

Men Rosling og Åkeson er enige om en ting - nemlig hvordan det er billigst å hjelpe flyktninger.

Det er også relevant i den norske debatten at en av verdens fremste forskere på uland og ulandsøkonomi gir faglig støtte til noe som ikke burde være kontroversielt. Så er det et åpent spørsmål hva man gjør med det faktum at du kan hjelpe 10 ganger flere flyktninger i Syrias nærområder med samme milliardbeløp som asyl i Norge koster.

(I praksis er det enda verre, fordi man her snakker om de direkte kostnadene - ikke nåverdien av fremtidige kostnader ved at asylantene etterhvert blir omfattet av skandinaviske velferdsordninger).

I Norge er det etterhvert blitt en moralkonkurranse om man skal hjelpe flyktningene her eller der, hvor det tilsynelatende er mer moralsk høyverdig å ta imot mange asylsøkere enn å bidra økonomisk til FNs og nabolandenes håndtering av krisen.

Det er en avsporing. Man blir ikke moralsk overlegen av å kaste milliarder ut av vinduet. Men man blir heller ikke noe moralsk eksempel ved å bruke unnskyldningen om at "det er billigere å hjelpe flyktningene der de er" til ikke å gjøre noe.

Nå starter Stortinget behandlingen av Statsbudsjettet, og da er det på tide å la penger følge moralen. Norge har økonomisk evne til å bidra atskillig mer til flyktningearbeidet i FNs regi i Syrias naboland.

Professor Hans Rosling er fortsatt kongen av fakta, og på det punktet har han rett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.