Gå til sidens hovedinnhold

Thon stifter fast 3000 ansatte


Olav Thon stifter fast 3.132 årsverk i Norge for all fremtid. Foto: NTB scanpix.

Olav Thons stiftelse sikrer at 3.100 arbeidsplasser forblir private og norskeide. Derfor kommer stiftelser til å bli mye mer utbredt i årene som kommer.

Fortsatt er det noen som synes det er rart at du får null i formueskatt hvis du gir bort formuen din.

Dagens Næringsliv slår for eksempel opp at Olav Thon sparer 70 millioner kroner mer i formueskatt enn stiftelsen årlig vil gi til gode formål.

Det er korrekt på kort sikt, men logikken har en alvorlig brist:

  • Olav Thon er 90 år, og sparer riktig nok formueskatt i sine siste leveår.
  • Men han har gitt bort 50-100 millioner kroner i året til gode formål til evig tid.

DNs forside om at han sparer mer i skatt enn han gir bort gjennom sine nye stiftelse, er bare riktig hvis Olav Thon lever evig.

Men nok om det.

Les også bloggen: Olav Thon er et forbilde

En annen side er at stiftelsen sikrer at Olav Thon Gruppen forblir i Oslo, på norske hender - og dermed at virksomheten på over åtte milliarder kroner i omsetning «stiftes fast» i Norge.

- Jeg forstår at det også er Olav Thons tanke; å gi bedriften et langt eierperspektiv gjennom en stiftelse, sier styreleder Ole Jacob Sunde i Stiftelsen Tinius, som er den største aksjonæren i mediekonsernet Schibsted.

BI-professor Torger Reve tror dette er en ny trend: - At en stor bedriftseier velger å gå over til et upersonlig, evighetens eierskap er noe vi kjenner fra utlandet, men som vi ikke har sett i samme skala i Norge fra før. Jeg har ventet på dette, sier Reve til Aftenposten.

- I dansk næringsliv har stiftelser nesten den samme rollen som norske statsselskaper. De er blitt en stor kraft og en viktig kilde til kapital, sier Reve.

Mange vet kanskje ikke at mange store norske medier er eid av stiftelser:

Stiftelsen Tinius eier 26,1 prosent av stemmene i Schibsted - og har indirekte kontroll over VG, Aftenposten, Fædrelandsvennen, Stavanger Aftenblad, Bergens Tidende og Finn.

Stiftelsen Allerfonden og Aller-familien har full kontroll i Aller, som nylig kjøpte Dagbladet og eier Allers, Henne, Se og Hør og en rekke andre ukeblader.

Stiftelsen Egmont Fonden eier mediekonsernet, som i Norge eier TV 2 og store ukeblader som Hjemmet, Norsk Ukeblad, Oslo Kino og 50 prosent av Nettavisen.

Fellesnevneren for mange av stiftelsene er at de eier en normal forretningsvirksomhet, samtidig som de deler ut av overskuddet til allmennyttige formål.

Egmont har for eksempel delt ut 2,6 milliarder danske kroner siden 1920.

Slik er også vedtektene for Stiftelsen Olav Thon: Denskal utøve eierskap for Olav Thon Gruppen, dele ut penger til allmennyttige formål, men ikke drive egen forretningsvirksomhet.

Stiftelser er særlig utbredt i Nord-Europa - og flere kjente gigantkonsern er eid av stiftelser - blant dem Ikea, Carlsberg, Krupp, Carl Zeiss og Robert Bosch i Tyskland.

I prinsippet er disse virksomhetene eierløse, men det gjør ikke så mye, ifølge flere studier.

Forskerne «finner at de økonomiske prestasjonene til stiftelsesstyrte selskaper ikke er dårligere eller til og med litt bedre enn selskaper med en mer vanlig eierstruktur».

Les mer her: Stiftelser og økonomiske prestasjoner - trenger selskaper eiere?

Nå finnes det også en del eksempler på at stiftelser over tid blir gullgruver for styrer og advokater, som kan skrive regninger med gaffel fordi ingen har egeninteresse av å passe på.

Det er heller ikke gitt at stiftelser blir skattefrie dersom de i hovedsak driver næringsvirksomhet.

I Olav Thons tilfelle vil styret supplere seg selv etterhvert, men alle stiftelser er kontrollert av Stiftelsestilsynet.

Et enstemmig styre kan også endre vedtektene, og øke de årlige utbetalingene til allmenne formål ut over den maksimalgrensen Olav Thon har satt på 100 millioner kroner i året.

Blir stiftelsen noengang nedlagt, vil de 25 milliardene gå rett til matematisk-naturvitenskapelig forskning.

Inntil den tid kan realfagene glede seg over mellom 50 og 100 millioner kroner i året, samt 10 priser på 500.000 kroner hver til dyktige fagfolk.

100 millioner kroner her, og 100 millioner kroner der - det blir fort penger av slikt.

Derfor er Olav Thon årets julenisse, selv om han beholder kontrollen over virksomheten sine siste leveår.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis