*Nettavisen* Nyheter.

Tiden er inne for å tøyle NRK

MÅ TØYLES: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen er en dyktig lobbyist, men nå er tiden kommet for å sette grenser for NRK. Foto: Paul Weaver

Norske politikere er feige og tillater NRK å bruke milliardstøtten til å true norske aviser.

15.08.18 11:07

Tiden er inne for å tøyle NRK, hvis ikke risikerer vi at staten blir den viktigste medieeieren her i landet.

- Fortsatt kraftig investering i NRK, uten å sikre bærekraftige rammebetingelser for nettverket av private medier, er ikke en mediemangfoldspolitikk, men en medieenfoldspolitikk, heter det i en kronikk forfattet av et samlet medie-Norge med støtte fra NHO.

Nettavisen har eksistert i 22 år, og vi har ikke fått fem øre i hverken direkte eller indirekte pressestøtte.

Siden vi ikke får fem øre i offentlig støtte har vi også en legitim rett til å klage på urimelig konkurranse fra aktører som får milliardstøtte av staten. Nettavisen må tjene alle pengene vi bruker, og de økonomiske ressursene setter grenser for hvor stor redaksjon vi kan ha. Nettavisen må sette tæring etter næring, som de fleste andre private bedrifter i Norge.

De syv siste årene har vi hatt over 100 millioner kroner i akkumulert overskudd - uten pressestøtte. Nettavisen har betalt moms av alle inntekter - og skatt av overskuddene. Det har vært mulig fordi vi har holdt kostnadene nede og vært kreative i å skape nye inntekter.

I den samme perioden har NRK mottatt rundt 35 milliarder kroner fra staten via kringkastingsavgiften. 35 milliarder! Og bevilgningen øker fra år til år, selv under en borgerlig regjering. NRK trenger ikke bekymre seg over inntekter og har ressurser alle andre bare kan misunne dem.

Om kort tid skal mediestatsråd Trine Skei Grande levere en stortingsmelding om mediemangfold. Hele mediebransjen håper hun har forstått at bloddopingen av NRK ikke kan fortsette

I et fritt demokrati må hovedregelen være at mediene er uavhengige av staten og politiske myndigheter. NRKs oppgave er å supplere de frie mediene og sikre at også ikke-kommersielt innhold blir skapt og distribuert til befolkningen.

Klikk på bildet for å forstørre.

STATSSTØTTE: NRK bruker statsstøtten til å lage en nettside som er til forveksling lik avisenes nettsider, men som lever av statsstøtte. Foto: Faksimile (NRK 15. august 2018)

For å oppnå en rettferdig konkurranse og sikre at NRK spiller en positiv rolle for mediemangfoldet, må politikerne sette grenser for NRKs virksomhet.

Nøkkelordet er kringkasting. Jobben er å lage radio og fjernsyn, og dekke felt som ikke lønner seg for de private mediene. Men de siste årene har NRK est ut og driver nå en nettavis i direkte konkurranse mot landets aviser.

Ingen protesterer mot at NRK utfører allmennkringkasteroppdraget, men de frie og private mediene protesterer med rette mot at NRK.no er i ferd med å bli en gratisavis som ødelegger for avisenes nettsider.

Ingen er redd for fair konkurranse, men NRK konkurrerer med økonomisk bloddoping. Rundt 6 av ialt 8 milliarder kroner i direkte og indirekte mediestøtte går til NRK.

NRK.no er en trussel mot avisenes nettsider, fordi den er «gratis» (i virkeligheten har noen av leserne betalt tusenvis av kroner via den tvungne kringkastingsavgiften).

Hvis man først skal ha en nettside, ville det vært logisk i det minste å kreve innlogging slik at NRK.no retter seg mot de som har betalt kringkastingsavgiften.

Men NRK utfordrer også gratis annonsefinansierte nettaviser som Nettavisen fordi NRK kan være annonsefri.

Til overmål deler NRK nyheter og annet redaksjonelt materiale via Facebook - som er en av de viktigste konkurrentene på annonsemarkedet.

For å sette galskapen i klartekst:

Staten bruker seks milliarder kroner på å støtte NRK og hjelpe statskringkastingen til å «konkurrere» mot private medier som må tjene pengene sine selv.

Statstøtten brukes blant annet til å hjelpe Facebook til å utfordre de norske mediene på annonsemarkedet, slik at Facebook kan tjene milliardbeløp i Norge uten å betale fem øre i skatt i Norge.

Til nå har NRK drevet et mesterlig spill på Stortinget og skaffet seg ryggdekning blant politikerne til å være gjøkungen blant norske medier.

I årene 2012-2017 har staten økt NRKs lisensinntekter med 861 millioner kroner. NRKs budsjetter har økt 18,2 prosent i en periode hvor de private og frie mediene har tapt 3,3 milliarder kroner i inntekter, eller over 22 prosent.

Om kort tid skal mediestatsråd Trine Skei Grande levere en stortingsmelding om mediemangfold. Hele mediebransjen håper hun har forstått at bloddopingen av NRK ikke kan fortsette.

Det er nok nå.

Hva mener du? Er det greit å bruke seks milliarder kroner i året på NRK, eller er det underlig at en Høyre/Frp/Venstre-regjering etterlater seg et sterkere NRK enn da de begynte?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag