RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Tine styrte mot smør-krise

 

Norge mangler storfe og smør. Foto: Tine.

Dårlig styring fra Tine Råvare gjør at norske butikker er tomme for smør. Likevel fortsetter Norge med  høy toll på smør.

Norske forbrukere har i ukevis opplevd at butikkhyllene er tomme for smør.

Allerede i juni hadde Tine Råvare prognoser som viser at årets melkeproduksjon blir den laveste på ti år.

Dersom du tror markedet har skylden, så er det feil. Få sektorer er mer styrt og gjennomregulert enn produksjonen av smør og melk. Likevel klarer man altså ikke å skaffe smør på bordet.

Opplysningskontoret for Meieriprodukter har følgende trøst: - Å lage sitt eget smør er morsomt, sier matfaglig konsulent Marianne Hayes Antonsen til melk.no.

Les saken her: Smør deg med tålmodighet.

Årsaken til smørmangelen er at Tine Råvare har undervurdert etterspørselen. Det er nemlig Tine Råvare som på vegne av staten har rollen som markedsregulator. Tine tar inn omsetningsavgift, og disse pengene skal brukes til å ha lagre for å sikre stabile leveranser til butikkene.

- Vi har dessverre en knapphetssituasjon på smør på grunn av lavere tilgang på melk og høyere etterspørsel etter smør. Hovedårsaken er at hittil i år har norske kuer produsert 20 millioner liter mindre melk enn på samme tid i fjor. Dette skyldes at fòret er av dårligere kvalitet på grunn av mye nedbør. Samtidig er det også et lavere fettinnhold i melken, noe som reduserer anvendelse til smørproduksjon, opplyser  Tines kommunikasjonssjef Kari Raunedokken på nettsidene.

Krisen kunne vært avverget ved økt import.

Nå får Tine så ørene flagrer på selskapets egen nettside: - Forbruket har kun økt 7 % og dette klarer dere ikke å håndtere. Problemet er at Tine har monopol - slik som det var i de gamle østblokkland, skriver en innsender.

Følge debatten her:  Mer enn lavkarbo bak smørknapphet

Få bransjer har mindre marked enn landbruket. Alt er gjennomregulert. Bøndene får melkekvoter, og de får en økonomisk straff hvis de produserer for mye melk. Melken selges til Tine, og skyhøye tollsatser på rundt 400 % holder utenlandsk melk unna norske forbrukere.

 

Kilde: Nortura

Når vi mangler melk, så er det fordi Tine Råvare har undervurdert etterspørselen.

Allerede i juni hadde Tine Råvare prognoser som viser at årets melkeproduksjon blir den laveste på ti år.

Her er beviset: Siste gjeldende landsprognose for kumelk

Dette er tall Tine Råvare får fra Nortura, basert på slakting og kalving.

Årsaken er blant annet stadig færre melkekyr. Vi spiser mer storfekjøtt enn vi produserer, og det blir ikke bedre til neste år. Kalvingen er også på full fart nedover.

 

Stadig færre melkekyr. Kilde: Nortura

Det finnes en enkel løsning, og det er å fjerne toll på smør, melk og melkefett i en periode og kjøpe det vi trenger fra utlandet.

For øyeblikket er det rundt 400 % toll på melk, og importører må betale 25,20 kroner per kilogram for smør.

Du finner tollsatsene her:  Tolltariffen

Foreløpig har ikke landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) funnet grunn til å senke tollsatsene midlertidig.

Derfor er norske butikker tomme for smør - og det rett før mange norske familier skal til med julebaksten.

- Tine er trygg på at situasjonen vil normalisere seg framover, og at norske forbrukerne skal ha god tilgang på matlagingsprodukter slik at blant annet julebaksten kan gå som planlagt, skriver bedriften på nettsidene sine.

Hvis ikke, kan man altså laget smøret selv.