*Nettavisen* Nyheter.

Tør ikke NRK ta debatten?

NRK-sjef Hans Tore Bjerkaas tar ansvaret for romfolk-saken. Men han skal uansett gå av om få dager. Foto: Berit Roald, NTB scanpix.

NRK Dagsrevyen er drevet fra skanse til skanse av bloggere i romkvinne-saken, men det er etablerte medier som blir innbudt til å diskutere saken på NRK.

I går skulle NRK endelige behandle kritikken i god sendetid, og kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas ble hentet til studio i NRK Aktuelt for å svare.

NRK inviterte ingen av de skarpeste kritikerne - de som har avslørt saken og drevet NRK fra skanse til skanse:

Nina Hjerpset-Østlie i Document.no: NRK - de svakestes forsvarer?

Jon Hustad i Dag og Tid: Når Dagsrevyen ikkje fortel sanninga

Elin Ørjasæter i Nettavisen: Ikke stol på Dagsrevyen

Nevnes skal også redaktør Helge Øgrim i fagbladet Journalisten, som har rullet opp detaljene i saken.

Og Dagbladets kommentator Andreas Wiese, som brakte de etablerte mediene inn i saken.

Hvis du vil se kronologien, anbefales en fremstilling som Glenn Slydal Johansen i Journalisten har laget på Storify: Romsaken på NRK Dagsrevyen

Det pressemessig interessante og nye er at «flaggskipet» NRK Dagsrevyen er avslørt av bloggere, nye medier og outsidere - og at den skarpe og gode debatten har foregått på sosiale medier.

Til tross for det innbød NRK etablerte mediefolk som Presseforbundets generalsekretær Per Edgar Kokkvold, VG-redaktør Torry Pedersen og Aftenposten-redaktør og PFU-leder Hilde Haugsgjerd til debatten mot Hans Tore Bjerkaas.

Utmerkede folk alle sammen, men nokså perifere i den konkrete saken.

Og ingen av de som kan saken best, ble innbudt.

En slik strategi kunne fungert i NRKs velmaktsdager som monopolist, men ikke i en tid med sosiale medier.

Der fikk ikke NRK Aktuelt fred etter sendingen i går:

«NRK prøver nå å gjøre dette til en sak om luftige, etiske retningslinjer for redaksjoner i alminnelighet. "Debatten" som NRK selv hadde regissert på TV i kveld var et godt eksempel. Det var pinlig. Her hadde man med nennsom hånd kalt inn det de visste var et knippe passe ufarlige, vennligsinnede kolleger til litt generell koseprat om "etikk". Hvor var f.eks. Nina Hjerpset-Østlie som først satte søkelys på denne saken», spør en debattdeltaker.

Blogger Elin Ørjasæter ble ikke innbudt til NRK Aktuelt.

Elin Ørjasæter ga svaret: - He he, hverken Nina, Jon, jeg, Helge Øgrim eller Andreas Wiese er spurt. De ønsker vel en "tung" debatt da ...

Slik slapp kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas å svare på den alvorligste kritikken.

De farligste innvendingene mot NRK går nemlig ikke på at de gjorde en journalistisk feil.

Det skjer i alle medier, hele tiden. Det skjer riktignok oftest i NRK, som er en «versting» i etiske fellelser i Pressens faglige utvalg.

Den virkelig alvorlige anklagen er at NRK Dagsrevyen kjørte et innslag mot bedre vitende, ved å utelate sentrale opplysninger som ikke passet inn i deres agenda.

Det er journalistisk svindel av verste merke, hvis man bevisst fremstiller en romkvinne som uskyldig og forfulgt - mens hun i virkeligheten er dømt for å bidratt til voldtekt av sin egen datter.

Det hjelper lite at NRK-sjefen legger seg flat i den konkrete saken: - Det skjedde en graverende feilvurdering redaksjonelt. Det er redaktørens ansvar, mitt ansvar. Og jeg har ansvaret for at det ikke skjer igjen, skrev Bjerkaas på NRKs nettsider.

Om han tar ansvar eller ei har lite å si. Det er uansett bare dager igjen av hans funksjonstid.

Fortsatt er det uklart hvor involvert nyhetsredaktør Stein Bjøntegård var i beslutningen.

Jon Hustad mener at NRKs beklagelse er en ren manipulasjon for å få ro i saken.

Reportasjeleder Gunnhild Viken beklager overfor DN at reportasjen ble sendt, mens vaktsjef Cecilie Roang Bostad skrev en evaluering av sendingen hvor det klart går frem at hun visste at romkvinnen var dømt for voldtekt - og at hun mente det var riktig å utelate den opplysningen.

Jeg mener at tre sentrale spørsmål står ubesvart:

  1. Hvilke ledere var involvert i den bevisste utelatelsen i NRK Dagsrevyen?
  2. Hvilke konsekvenser får denne saken for arbeidsmetodene?
  3. Er det flere saker hvor man bevisst har utelatt fakta som ikke passer i en agenda?

Skal vi få svar på dette, må NRK vise vilje til å ta en offentlig oppvask og be om innspill - ikke forsøke å legge saken død.

Jon Hustad, som altså ikke slapp inn i NRK Aktuelt, sier det slik i Dag og Tid: «Rein manipulering. NRK Har bede om orsaking for å få ro i saka. Det er ikkje godt nok. Dei må forklare korleis dette kunne skje.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.