Trangt i KrF

Kristelig Folkepartis nestledere Inger Lise Hansen (tv) og Dagrun Eriksen. Foto: Heiko Junge, Scanpix .

Nestleder Inger Lise Hansen er på vei ut av Kristelig Folkeparti. Partiet står i fare for å bli utryddet.

Krisen i Kristelig Folkeparti er dyp, og foreløpig har ikke partiet funnet noen strategi for å komme ut av dødens posisjon.

Kristelig Folkeparti har hatt størst oppslutning i perioder hvor partiledelsen har tillat seg å drikke et glass rødvin eller røyke en sigar.

Paradoksalt nok sliter partiet i det som burde vært en gyllen periode, med store og engasjerende verdidebatter og religiøse konflikter. Partiets problem er ikke at flertallet er uenig, men at så få av dem som er opptatt av verdispørsmål finner seg hjemme i Kristelig Folkeparti.

Siste TNS Gallup for TV 2 ga partiet 3,5 prosents oppslutning. Altså langt under sperregrensen. Blir det valgutfallet, kan partiet være dødsdømt.

Nå er riktignok TNS-målingen blant de laveste, men også et snitt av flere meningsmålinger plasserer KrF under sperregrensen. I denne situasjonen kommer meldingen om at 15 av 19 fylkesledere ikke ønsker at Inger Lise Hansen skal fortsette som partiets nestleder.

Trolig er årsaken en kombinasjon av misnøye med Hansens soloutspill, hennes påståtte dristige fremtoning og politiske meninger - blant annet en mild kritikk av Israel. Hvor smart hvert utspill har vært, kan diskuteres. Men det er slett ikke sikkert at en enslig liberal blomst skyver fra seg flere velgere enn hun trekker til seg.

(Hvis det er de såkalt dristige bildene i Det Nye (se faksimilen) som støter mange, så kan vi kort konstatere at partitoleransen ikke akkurat harmonerer med å gjøre døren høy og porten vid).

Som i SV er også Kristelig Folkeparti ridd av en konflikt mellom de som vil modernisere partiet og såkalte museumsvoktere. Dersom de siste får bestemme, vil aldri KrF bli noe stort parti igjen. Trofaste Israel-venner og konservative kristne er ikke et stort nok velgergrunnlag for et folkeparti.

Den nye partilederen Knut Arild Hareide signaliserer en moderne linje. Hareide har bakgrunn fra privat næringsliv og har vært profilert på samferdselsspørmål. Han står på trygg kristlelig grunn, men kan ikke oppfatte som noen mørkemann. Og så er han relativt ung. Alt dette skulle tilsi en forsiktig kursending og fremgang i oppslutningen.

Kristelig Folkeparti har hatt størst oppslutning i perioder hvor partiledelsen har tillat seg å drikke et glass rødvin eller røyke en sigar, for å ta to eksempler.

Den sterke motstanden mot Inger Lise Hansen gjør det vanskelig for henne å bli gjenvalgt i partiledelsen.

Men det vil være synd for partiet om det ikke har plass til en litt uforutsigbar liberal fløy.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.