RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Trine Skei Grande er ingen overgriper, alt var frivillig

Kulturminister Trine Skei Grande har sine ord i behold - hun er ingen overgriper.

INTET OVERGREP: Venstre-leder Trine Skei Grande er ingen overgriper. Det bekrefter mannen som også er omtalt i de hardnakkede ryktene.
INTET OVERGREP: Venstre-leder Trine Skei Grande er ingen overgriper. Det bekrefter mannen som også er omtalt i de hardnakkede ryktene. Foto: Audun Braastad (NTB scanpix)

I flere måneder er det spredt rykter om at Venstre-lederen skal ha forgrepet seg på en svært beruset ungdom i noe som ble fremstilt som en blanding av en voldtekt og et overgrep. Det er også spredt rykter om at dette har vært en varslingssak i Venstre.

Ryktene er spredt mot den uttrykte viljen til den daværende 17 år gamle gutten og hans familie, som ikke har ønsket noen offentlighet om hva som skjedde på en privat fest for snart ti år siden.

Nå viser det seg at ryktene er delvis falske, og ellers grovt fortegnet i forhold til hva som skjedde for snart ti år siden. Ifølge VG har den nå 26 år gamle mannen og Trine Skei Grande ulike versjoner av hva som skjedde, men det vesentlige er felles - det var frivillig og intet overgrep.

Det er en stor forskjell på overgrep og frivillighet.

I lang tid forsøkte Skei Grande å tie de usanne ryktene ihjel, men da de ble aktivt spredt via sosiale medier og enkelte nettsteder, så hun ingen annen utvei enn å avkrefte ryktene i Aftenposten.

- Jeg har gjort mye dumt, men jeg er ingen overgriper, var budskapet.

I dag forteller den nå 26-årige mannen som er omtalt i ryktene sin versjon: – Vi hadde begge drukket. Vi gikk en tur og havnet i kanten på en kornåker, hvor vi lå sammen. Frivillig, sier han til VG.

Ifølge VG har Trine Skei Grande gitt en annen forklaring av hva som skjedde, og den involverer ikke noen hendelse i kornåkeren. 

Trine Skei Grande har ikke villet gå i detalj om hendelsene i bryllupet. Det er det bare hun og den daværende 17-åringen som vet hva som egentlig skjedde, og slike opplysninger tilhører normalt privatlivets fred.

  • Hendelsen skjedde ikke i en politisk sammenheng, men på en privat fest. 
  • Det var ikke noe autoritetsforhold mellom Trine Skei Grande og 17-åringen. 
  • Hun misbrukte ingen tillit, og utnyttet heller ikke en lederposisjon. 

Det er altså ikke snakk om seksuell trakassering, og følgelig heller ikke noen varslersak. Historien er også helt på siden av #metoo-kampanjen.

Det 26-åringen beskriver er hverken ulovlig eller i strid med regler i noen politiske partier. Vedkommende var over den seksuelle lavalder, og alt var frivillig - ifølge mannen selv. 

Det triste med hele saken er at den har flyttet grenser for privatlivets fred, og illustrert hvor kraftfullt det er å spre usanne rykter i sosiale medier. Norsk presse har ingen tradisjoner for moralsk dyneløfting hvis det ikke er snakk om lovbrudd eller brudd på interne regelverk i partiene.

Den nå 26-årige mannen understreker at han ikke er noe offer. Men han har vært utsatt for humor om hendelsen de siste ti årene, og mobbingen har vært belastende. Hans ønske var at historien ikke skulle offentliggjøres.

Han sier dette om presset fra sosiale medier og nettsteder som har tilbudt ham 400.000 kroner for å fortelle om Trine Skei Grande:  - Det oppleves som ekstremt påtrengende, sier han til VG.

Historien om hva som skjedde for snart ti år siden har ingen relevans for Trine Skei Grandes nåværende jobb som kulturminister. Den burde forblitt en historie mellom de to menneskene som var tilstede, slik begge ønsket og ønsker. 

Men usanne rykter tvang privatlivet ut i offentligheten.