Økonomibladet Kapital hadde i sin tid en vittig spalte kalt «Trofé og andre fe» der bladet latterliggjorde bedrifter og ledere som betalte dyrt for å vinne priser og motta troféer.

Nå har turen kommet til Oslo. Byen ble europeisk miljøhovedstad etter en kostbar søknadsrunde, og ble plukket ut foran byer som Arad, Funchal, Kamza og Wroclaw.

Les mer her: Expert panel for European Green Capital

Da EU-kommisjonen valgte Oslo, fløy byrådsleder Raymond Johansen og miljøbyråd Lan Marie Berg til Essen i Tyskland for å motta prisen, og ta på seg forpliktelsene til å være europeisk miljøhovedstad og gjennomføre kostbare tiltak i årene som kommer.

Oslo tar blant annet mål av seg til å bli en rollemodell for andre byer.

Det starter 4. januar: Miljøhovedstadsåret sparkes i gang med en spektakulær åpningsseremoni i Oslo sentrum, som det heter på kommunens hjemmeside.

Nå kommer regningen: Oslo skal bruke 118 millioner kroner av kommunens midler på feiringer og markeringer. Det er rundt regnet to millioner kroner i uken.

Her er tidligere vinnere - blant andre Stockholm og København

Så glade er Oslo over å ha vunnet statusen at kommunen skal svi av atskillige millioner kroner på fest og moro. Dagsavisen skriver at 8-10 millioner kroner skal brukes til feiringen, blant annet åpnings- og avslutningsseremonien.

«Helt meningsløst», mener Høyres finanspolitiker Øystein Sundelin, mens Rødt-representant Eivor Evenrud sier det slik: - – Det var jo nettopp det her vi mente de ikke skulle bruke pengene på. Det er mye som trengs, overalt i byen. Når man har råtne lekeapparater og samtidig ser at kommunen bruker fire millioner på en fest, kan man jo undre litt.

Noen turistmagnet blir arrangementet neppe. Man kan trolig telle på en hånd antallet turister som har fløyetfra Oslo til byer som Vitoria-Gasteiz, Nantes, Bristol eller Ljubljana fordi de er tidligere miljøhovedstader.

I budsjettet foreslår Høyre at 28 millioner kroner må være nok, mens Venstre og Kristelig Folkeparti foreslår å halvere budsjettet.

- Det klarer vi fint for 50 millioner. Det byrådet ønsker seg er for råflått, sier Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke til NRK.

Byrådet vil bruke pengene slik:

27 millioner til kommunikasjon og synlighet

16 millioner til sentrale arrangementer

30 millioner til sektorenes bidrag og besøksprogrammer

4 millioner til internasjonal profilering

22 millioner til nabolagsprogram og tilskudd til frivillige

19 millioner til sekretariatet

(Kilde: NRK: Miljøfest til 118 mill.: - Vanvittig pengebruk)

Såpass må man unne seg når man først har fått et trofé.

Hva mener du? Er det vel anvendte penger å bruke 118 millioner kroner på Oslo som europas miljøhovedstad, eller reagerer du på pengebruken?