Gå til sidens hovedinnhold

Trump må avslutte skammelig praksis

USAs politikk om å skille tusenvis av små barn fra sine foreldre er skammelig og må fordømmes.

Rundt 2.400 barn, mange under fire år, er skilt fra sine foreldre og satt i interneringsleire.

Grusomt og umoralsk, er stempelet fra landets tidligere førstedame Laura Bush, og Trump får hard motstand også i sin nærmeste familie. Kritikerne har rett - dette er en skamplett!

USA har skapt verdens kraftigste økonomi bygget på et fritt næringsliv og innvandring

Foreløpig holder USAs president en tøff linje, og truer med å kutte bistanden til landene der de illegale imigrantene kommer fra. Og han har ingen umiddelbare planer om å slutte med arrestasjonene og separeringen av barn fra deres foreldre.

- De kaller det «nulltoleranse», men null menneskelighet er et bedre navn for det, og det er null logikk i denne linjen, sier den demokratiske senatoren Jeff Merkley fra Oregon.

Les også

Trump får krass kritikk for internering av barn

Den brutale politikken har en komplisert bakgrunn, og i Representantenes Hus er det nå flere forslag som kan få slutt på separeringen av barn og deres foreldre.

Alle de demokratiske senatorene går inn for et forslag som vil stoppe familieseparasjoner, men det har ikke fått noen republikaneres støtte.

Ifølge Washington Post går et kompromissforslag ut på å bevilge 25 milliarder dollar til Donald Trumps planlagte mur mot Mexico, i bytte mot å gi unge udokumenterte migranter statsborgerskap og holde familiene sammen.

Et konkurrerende republikansk forslag er mye hardere, og vil ikke tilby permanent opphold til illegale migranter, og i stedet innføre et tvunget program for å verifisere arbeidskraft.

Les mer: Trump råder republikanerne til å fikse imigrasjonssystemet

Trump bruker barna som et pressmiddel for å få demokratene med på varige løsninger som skal hindre ulovlig immigrasjon sørfra. Til gjengjeld peker flere demokrater på barna, men uten vilje til å finne kompromisser for å få ned den ulovlige migrasjonen.

Sett fra utsiden er det politiske spillet uverdig, og bruken av barn som gissel er både grusom og umoralsk, for å låne ordene til Laura Bush.

USA har skapt verdens kraftigste økonomi bygget på et fritt næringsliv og innvandring. Billig arbeidskraft fra Mexico har skapt enorme verdier i landbruket og på byggeplasser i Texas og California.

På Frihetsgudinnen ved innseilingen til New York står det konsentrert med følgende påskrift: «Give me your tired, your poor / Your huddled masses yearning to breathe free».

Den historiske konteksten er selvsagt at USA tok imot masser av fattige innvandrere fra Europa, og tilbød dem den amerikanske drømmen.

Nå har det blitt et mareritt.

Hva mener du? Er det forståelig at USA skiller barn fra foreldre, eller er det en praksis som må ta slutt øyeblikkelig?

Kommentarer til denne saken