Tyngre å innvandre - lettere å bli integrert

VANSKELIGERE Å INNVANDRE: Partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) er enige om å gjøre det vanskeligere å innvandre, men lettere å bli integrert.

VANSKELIGERE Å INNVANDRE: Partilederne Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Trine Skei Grande (V) er enige om å gjøre det vanskeligere å innvandre, men lettere å bli integrert. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Den blågrønne regjeringen vil føre en restriktiv innvandringspolitikk, men inviterer til integreringsdugnad.

19.01.18 11:50

Både Venstre og Fremskrittspartiet kan være fornøyd med regjeringserklæringen om innvandring og integrering. Det er godt gjort av to partier som tradisjonelt står steilt mot hverandre på dette området.

Dette er noen av hovedpunktene:

  • Regjeringen vil ha flere returavtaler med land for å sende hjem personer uten lovlig opphold i Norge.
  • Regjeringen vil stramme inn reglene om familiegjenforening, og hindre svindel med DNA-testing.
  • Prioritere kvoteflyktninger med størst sjanse for vellyket integrering.
  • Kreve åtte års botid i Norge før man får norsk statsborgerskap.

På mange områder er det altså en skjerpelse av dagens innvandringspolitikk. De tre blågrønne partiene er spesielt opptatt av å få ned antallet ubegrunnede asylsøknader, sende hjem folk uten opphold, og avsløre folk som har jukset seg til opphold. Alt dette er fornuftige innstramminger.

Les mer: Den nye regjeringsplattformen

Men samtidig er det lyspunkter for de som er mer liberale. Den nye regjeringen vil blant annet «åpne for flere arbeidsinnvandrere med relevant kompetanse fra land utenfor EØS».

Hovedinntrykket er at Norge skal våre åpen for å ta imot innvandrere norsk økonomi har bruk for, og flyktninger som er utredet og har et klart behov for asyl - som kvoteflyktningene.

Det neste spørsmålet er hva som skal gjøres med flyktninger og andre innvandrere som allerede er her. Der er erklæringen tydelig på tiltak for å sikre gode norskkunnskaper, men også på å bekjempe hindre for å komme ut i arbeid:

  • Gjennomføre forsøk med anonyme søknader i staten.
  • Gjøre det enklere å få godkjent utdannelse fra hjemlandet.
  • Gi asylsøkere uten dokumentert identitet lov til å arbeide.

En regjeringserklæring kan åpenbart ikke være svært konkret på tiltak, siden de må utredes i detalj. Derfor er det viktigere å se på retningen og viljen som ligger i erklæringen, og den er god på innvandrings- og integreringsfeltet.

Det skal bli vanskeligere å lure seg til opphold ved falske historier eller ved å gi feil opplysninger i familiegjenforeningssøknader. Samtidig skal det bli lettere å komme hit hvis du har kompetanse norsk økonomi trenger. Og vi skal prioritere asylsøkere og flyktninger som vil ha størst sjanse for å bli integrert.

Hva mener du? Har du tro på den nye blågrønne regjeringen på dette området?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.