*Nettavisen* Nyheter.

Uavhengig gransking

Poltikere fra alle partier på Stortinget står bak vedtaket om å opprette en uavhengig kommisjon til å granske 22. juli-angrepene. Foto: Jonathan Nackstrand, AFP/Scanpix.

Alle partier står bak vedtaket om å sette ned en uavhengig kommisjon for å granske angrepene på regjeringskvartalet og Utøya. Det er helt nødvendig for å sikre at noe så forferdelig aldri skjer igjen.

I ni år forberedte massedrapsmannen Anders Behring Breivik sin uhyggelige terrorplan uten å bli fanget opp av Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Dette til tross for at han var en offentlig kjent antiislamist, kjøpte mange våpen og registerte dem i politiets våpenregister, drev omfattende reisevirksomhet og møtte ekstreme organisasjoner i flere land, hadde mange tusen nasjonalistvenner på Facebook, og skaffet seg kjente bombeelementer fra en rekke butikker i inn- og utland.

Intet av dette fikk alarmen til å gå hos PST, noe Behring Breivik faktisk kommenterer i sitt skrift.

Les tidligere blogg: Kunne de avslørt massemorderen?

Han kjørte en bil med en bilbombe til bare noen meter fra veggen til høyblokken som blant annet rommer kontorene til landets statsminister.

Deretter kjørte han til Utøya og skjøt 68 unge mennesker i over en time før politiets beredskapstropp kom til stedet.

Det er all grunn til å sette ned en uavhengig kommisjon for å undersøke hvorfor den kyniske og ondskapsfulle drapsmannen lyktes i sine uhyggelige forsetter.

- Det er viktig å få klargjort alle sider ved angrepene for å trekke lærdom av det som har skjedd, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Kommisjonen må se på PST, sikkerheten for vår regjering, og ikke minst beredskapsevnen til norsk politi.

Her kan du lese mer: 22.juli-kommisjonen

Selv om Anders Behring Breivik nå er tatt og vil få et liv bak lås og slå, så har han etterlatt sin grusomme dreiebok på nettet og forsøkt å inspirere andre til å følge opp hans onde gjerninger.

Ondskapens fantasi kjenner ingen grenser, og det er umulig å vegre seg mot alle trusler fra psykopatiske drapsmenn.

Den største sikkerheten vår ligger i at vi er et fredelig land med mennesker som fyller Oslos gater med kjærlighet og omtanke, og som besvarer politisk vold med åpenhet og demokrati.

Likevel er det verdt å granske hvorfor vi ikke lyktes i å forhindre Anders Behring Breiviks grusomme handlinger.

Vi må beskytte oss mot slike monstre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag