*Nettavisen* Nyheter.

Ubetydelig rentehopp

Sentralbanksjef Øystein Olsen starter neppe karrieren med å gjøre en sentralbanksjefs kardinalfeil - nemlig å forbause eller overraske markedet. Foto: Norges Bank.

Den viktigste grunnen til at Norges Bank setter opp renten med 0,25 prosentpoeng i dag, er at alle venter det.

For de aller fleste betyr en så liten renteheving null og niks. Selv med et normalt boliglån på to-tre millioner kroner, betyr ikke det lille museskrittet mer enn fem tusen kroner i året - etter skatt.

Det heller ikke kaldt vann i årene for noen, men signalet er tydelig: Vi er forbi rentebunnen. Renten skal videre opp, og det betyr at norsk økonomi begynner å normalisere seg.

Rust deg for en prosent høyere rente i året de neste tre årene. Norges Bank tror det mørkeblå feltet er mest sannsynlig. Kilde: Norges Bank

Paradokset er at Norge er som en varm vik i et hav av kaldt vann. Internasjonalt pøser sentralbankene på med lav rente som stimulans for å få fart på investeringene, arbeidsledigheten er skyhøy og flere land sør i Europa vakler økonomisk.

Men innenlands er situasjonen en annen. Fortsatt er det full fart opp i boligmarkedet og faren er at mange setter seg i større gjeld enn de håndterer hvis rentene stiger. Derfor ønsker Norges Bank å blinke med lyset. I bankens pengepolitiske rapport fra mars varslet den at det var 50 prosent sannsynlighet for rentehevelse i mai og juni.

De lange rentene (mørk linje i nederste graf) faller sterkt. Kilde: DnB NOR Markets.

DnB NOR Markets tror at rentene skal videre opp både i september og desember, og banken tror på fire rentehevelser i 2012 og tre i 2013. Norges største bank anslår altså at rentene skal opp med cirka ett prosentpoeng i året.

Dersom det slår til - noe som i så fall innebærer at norsk økonomi fortsetter fremgangen - så bør norske lånekunder ta høyde for røfft regnet 1.500 kroner høyere renteutgifter i måneden etter skatt - for hver million de har i netto gjeld.

Den gode nyheten er at Norges Bank neppe vil se behov for å heve rentene om ikke presset i norsk økonomi tiltar. Det betyr at økte renter kommer samtidig med fallende arbeidsledighet og høyere lønninger.

Et interessant paradoks er at rentemarkedet allerede har priset inn et lite rentemusehopp i dag, og at markedet samtidig tror at de lange, norske rentene blir lavere enn de før trodde (se grafikken). I praksis betyr det at renteanalytikerne tror at de små skjeene med «medisin» vil være nok til å unngå fremtidige hestekurer.

Fallet i de lange rentene er ennå ikke lett å se ut av bankenes prislister. DnB Nor tilbyr for eksempel boliglån over to millioner kroner til 3,28 prosent effektiv rente.

Dersom du vil binde renten i fem år, må du ut med 5,09 prosent effektiv rente.

Det er altså relativt billig å forsikre seg mot at rentene går amokk - inntil videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.