RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Ubetydelig sex-hets?

 

Kjente offentlige kvinner som bloggeren Heidi Nordby Lunde mottar ofte krenkende sex-meldinger på mobilen. Nå må politiet ta fatt i disse sakene.

- Hvis du anmelder saken, blir det bare verre, er svaret VamPus og andre kjente kvinner får når de går til politiet med de plagsomme meldingene.

Det er en underlig holdning.

Likestillingsloven sier klart: «Trakassering på grunn av kjønn og seksuell trakassering er ikke tillatt.(...)Med seksuell trakassering menes uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den oppmerksomheten rammer».

Nordby Lunde er en modig og frittalende kvinne som er aktiv i samfunnsdebatten. Men det burde ikke gjøre henne til fritt vilt for forskrudde sjeler som sender henne uønskete grovporno-meldinger. Det er selvsagt krenkende for VamPus å måtte forholde seg til grovkornede skildringer av hva en vilt fremmed mann måtte tenke seg å gjøre.

Les hennes beretning på VamPus' Verden: Politi og overgripere - en hemmelig historie

- Jeg vet jo selvsagt at de ikke bare sender til meg, men gjerne har en 10-20 jenter på lista som de sender til med jevne mellomrom. Jenter som kanskje blir mer redde og føler mer ubehag enn meg, skriver VamPus.

Politiets ønske om å la sakene ligge er uforståelig av en grunn til: De bør skaffe seg oversikt over personer som har så dårlige sperrer at de sender anonyme, krenkende meldinger til fremmede mennesker.

 

Faksimile: TV2.no

For VamPus er slett ikke alene. Syklist og «Skal vi danse»-deltaker Anita Valen ble bombardert med sex-sjikane og måtte stenge hjemmesiden sin.

Fra tv-verdenen er det kjent at nesten hver eneste profilerte kvinnelig medarbeider har et sett med personer som befinner seg et sted på skalaen mellom beundrere og stalkere.

Fenomenet er ikke ukjent i politikken heller.

Det er hyggelig med oppmerksomhet, og de fleste tv-kjendiser er imøtekommende overfor folk som kjenner dem igjen og tar kontakt med vanlig folkeskikk. Normale mennesker skjønner og aksepterer at selv offentlige personer har en grense og en privatsfære.

At man er samfunnsdebattant, tv-kjendis eller politiker skal ikke gjøre profilerte kvinner  til mottakere av ville fantasier og krenkende skildringer fra mennesker de aldri har møtt, og slett ikke ønsker sex-sjikane fra.

Dersom vi mener alvor med likestilling og faktisk har vedtatt Likestillingsloven for å fremme likestilling mellom kjønnene, så er dette saker politiet ikke må legge i skuffen.

Norge trenger kvinner som Heidi Nordby Lunde - uredde personer som hevder sitt syn i all offentlighet.

Derfor må politiet etterforske og oppklare sex-hetsen.