RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Universitetet ut av Oslo

 

DNB-økonom Øystein Dørum foreslår å flytte Universitetet ut av Oslo. Foto: DnB.

DNB-økonom foreslår å flytte Universitetet ut av Oslo. Det er ingen dum ide å løfte 27.000 studenter ut av hovedstadens opphetede boligmarked.

Øystein Dørum er en modig mann, som tør å lansere et forslag som vil vekke en storm av protester.

- Flytt universiteter og offentlige etater ut av byen, skriver økonomen i et innlegg i Dagens Næringsliv.

 

Øystein Dørum i Dagens Næringsliv 2. august 2012.

Han medgir at det er vanskelig å gjennomføre: - Men det er i utgangspunktet en dårlig ide å sende de minst bemidlede (studentene) ut i ett av de heteste boligmarkedene i landet, mener han, og legger til at det er «en menneskerett å bo, men ikke på Frogner».

Sant nok, og mye av boligkrisen vi ser omskrevet i alle landets medier skyldes en mangel på vilje til å flytte litt unna bykjernen.

Det er nok plass rundt Oslo, men det er naturlig nok begrenset plass i sentrum.

Problemet er at der utbyggerne kan bygge boliger, der vil ikke folk bo. Og der det er mest lønnsomt å bygge, har ikke studenter og førstegangskjøpere råd til å bo.

DNB-økonomen har sett på Statistisk sentralbyrås befolkningsfremskrivninger, og mener at vi med samme byggetakt som i dag vil mangle 60.000 - 70.000 boliger i Oslo. Skal gapet fylles, må boligbyggingen øke med 50 prosent, mener han.

Norge mangler ikke boligareal totalt sett, men det er stor ubalanse mellom tilbud og etterspørsel i de store byene.

Det blir ikke noen bedre balanse av økt skatt eller å fjerne rentefradraget. Løsningen er enten flere sentrumsboliger eller å dempe etterspørselen i sentrum og gjøre det mer attraktivt å bo 10-15 kilometer fra sentrum. Nøkkelen er at det skjer noe der (restauranter, kino, konserter) og at det er god infrastruktur.

Å bygge ut intercity-triangelet mellom Halden, Lillehammer og Skien vil utvide pendleområdet rundt Oslo radikalt.

Men det er også et godt forslag å flytte ut utdanningsinstitusjoner og offentlige etater. Hvis politikerne velger å legge det nye regjeringskvartalet midt i sentrum, så vil det øke presset på boligmarkedet i Oslo. Det illustrerer at valg et sted gir konsekvenser et annet sted.

Det spennende med Dørums forslag er at mange sikkert vil foretrekke å bo nær sentrum, men arbeide utenfor.

Samtidig kan man flytte institusjoner som ikke trenger å ligge i sentrum, og da er Universitetet i Oslo et godt alternativ. Flyttelasset vil inneholde 27.000 studenter og over 7000 ansatte og det vil monne for boligmarkedet i Oslo.

Store vitenskapelige innvendinger er det neppe. Det finnes et lass av eksempler på at noen av verdens fremste universiteter og høyskoler ligger utenfor storbyene i store campuser hvor utdanning og studentboliger samlokaliseres.

Tenk på Harvard, Stanford, Berkeley - eller egne universitetsbyer som Lund og Uppsala i Sverige, eller Oxford og Cambrigde i England.

Likevel spørs det om politikerne tør ta ballen, når man ser hvilke protester det vakte å flytte Veterinærhøyskolen og Veterinærinstituttet til Ås.

I Norge ligger de store utdanningsinstitusjonene nær sentrum av storbyene: Universitetet i Bergen ligger på Nygårdshøyden, NHH i Sandviken, BI i Nydalen og NTNU på Gløshaugen/Dragvoll.

Det gir etterspørsel etter titusenvis av sentrumsnære boliger.

Men da man også betale.

Det er ingen menneskerett å bo på Grünerløkka, Nygårdshøyden eller på Frogner - og det er heller ingen vitenskapelige grunner for å legge norske høyskoler og universiteter midt i landets heteste boligmarkeder.

Man kan ikke få i pose og sekk.