RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Urimelig å gi millionlønn til alle på Stortinget

Stortinget bør tjene som folk flest og ikke bli en overbetalt elite.

OVERBETALT: Når alle 169 på Stortinget snart passerer millionlønn, er det på tide å ta en pust i bakken.
OVERBETALT: Når alle 169 på Stortinget snart passerer millionlønn, er det på tide å ta en pust i bakken. Foto: Stortinget

Snart får alle de 169 representantene på Stortinget over en million kroner i årslønn, og vil tjene nesten dobbelt så mye som gjennomsnittslønnen i Norge. Eller velgerne, for å si det på en annen måte.

Les saken: Gjennomsnittlig årslønn 549.600 kroner

Det begynner å bli mange år siden stortingsrepresentantene var dårlig betalt, men hadde ulike «gullordninger» som rundhåndet pensjon, lukrative reiseordninger og diettpenger (selv om de i realiteten bodde i Oslo-området).

Nå får de 928.602 kroner i året, og mer skal det bli hvis lønnskommisjonen Stortinget selv har satt ned for å se på sin egen lønn får viljen sin. I den siste innstillingen viser kommisjonen til at Stortinget har hatt en mindrelønnsutvikling på 10-15 prosent de siste femten årene.

Dagsavisen har intervjuet lederen for lønnskommisjonen, Inger Prebensen, og hun sier at hun ble «forbauset» over tallene fra Statistisk sentralbyrå som viser at stortingsrepresentantene har sakket akterut.

Skulle man ta dette på alvor, bør altså stortingslønnen opp med 100-150.000 kroner. I verste fall blinker altså 1,1 millioner kroner i det fjerne - temmelig nøyaktig dobbelt så mye som en gjennomsnittslønn blant de av velgerne som er i jobb.

Årsaken til at man ikke bør ta dette på alvor, er at det er en feilkobling å knytte stortingsrepresentantenes godtgjørelse for et tillitsverv til lønnen til sentrale ledergrupper i staten, slik lønnskommisjonen gjør.

Når staten ansetter en jurist, en økonom eller en annen leder, så skjer det i en konkurranse om arbeidskraft med privat næringsliv. Dersom staten betaler for dårlig, for den også mindre kvalifiserte medarbeidere.  Til en viss grad gjelder det samme medlemmer av regjeringen og statsministeren.

Det hører ingen steder hjemme at en folkevalgt og representantiv forsamling skal ha millionlønn og bli en økonomisk elite.

Denne logikken gjelder ikke for Stortinget. Det normale er nemlig at stortingsrepresentantene går kraftig opp i lønn når de blir valgt, og har store problemer med å finne arbeid med samme lønn når de går av. Dermed får de også et økonomisk incitament for å bli sittende i en årrekke - og fjerner seg gradvis fra velgerne de skal representere.

Se og Hør-redaktør Knut Haavik ble i sin tid kjent for et utsagnet om at «hvis man lønner folk med peanøtter, så får man apekatter». I en mer ærbødig ordbruk kan man hevde at lav godtgjørelse på Stortinget fører til at få velstående eller godt lønnede personer vil ønske å bli valgt.

En løsning kunne være systemet for folk som blir meddommer i lagmannsretten. Der får man dekket tapt arbeidsfortjeneste - altså det arbeidsgiveren trekker meddommerne i lønn når de er borte fra jobb. I et slikt system ville ikke stortingsrepresentantene hatt økonomisk egeninteresse av å bli sittende, og veien tilbake til det normale yrkeslivet ville vært lettere.

Et annet system kunne vært å knytte stortingets vederlag til folketrygdens grunnbeløp (G). Da ville de folkevalgte fulgt trygdeoppgjørene og mange andre offentlige ytelser som er knyttet til denne størrelsen.

Det er mer enn 20 år siden at Stortinget kvittet seg med den årlige kritikken for å fastsette egen lønn ved å opprette Stortingets lønnskommisjon. Nå er det på tide å se på systemet på nytt.  Det hører ingen steder hjemme at en folkevalgt og representantiv forsamling skal ha millionlønn og bli en økonomisk elite.

Hva mener du? Er lønnen på 930.000 kroner grei, eller følger du forslaget om å heve stortingslønnen med 100-150.000 kroner?