RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Uten vikarer stanser helse-Norge

 

Uten vikarer for syke statsråder og lange arbeidsuker kunne ikke denne gjengen styrt Norge. Foto: Berit Roald, Scanpix.

Fagforeningene vil fjerne vikarer og deltid, men resultatet ville blitt et dyrere og dårligere helsetilbud for pasientene.

De såkalte «trøste og bære»-yrkene i offentlig sektor har høyt sykefravær.

I tillegg ønsker mange kvinnelige arbeidstakere å arbeide deltid: De tar gjerne godt betalte kvelds- og helgevakter, men vil ikke inn i heltidsstillinger.

For arbeidsgiverne gir dette store utfordringer. Ved norske sykehus og sykehjem pågår daglige øvelser hvor man  må man lappe sammen vaktlister som gir eldre pleietrengende og andre pasienter pleie døgnet rundt.

Dette er hovedgrunnen til at man bruker deltid og innleide vikarer.

Norge har rett og slett ikke nok tilgjengelige leger og sykepleiere til å nå målene de rødgrønne har satt seg frem til 2015 med full sykehjemsdekning for alle. De trenger 12.000 nye ansatte for å nå målet, og for øyeblikket står omlag 1200 helsestillinger tomme fordi man mangler søkere.

Virkeligheten som statsminister Jens Stoltenberg ikke vil snakke om er denne: I likhet med barnehagene er de rødgrønne helt avhengig av private - og det er de samme private som man rakker ned på i harmdirrende festtaler.

I dag står 38 kommersielle aktører for 5.180 omsorgstilbud. Staten vil rett og slett ikke klare å dekke hullene som vil oppstå hvis disse legges ned.

 

Av 71 milliarder brukt på norske sykehjem, går kun en milliard til private tilbydere. Kilde: NHO Service.

Nettopp nedleggelse er konsekvensen hvis den rødgrønne trioen Kjersti Toppe (Sp), Geir Ketil Hansen (SV) og Tore Hagebakken (Ap) får flertall for sitt forslag om å forby fortjeneste i omsorgssektoren.

Dette er i så fall tilbudene som blir lagt ned:

  • 1.683 sykehjemsplasser
  • 3.065 tilbud om praktisk bistand
  • 66 omsorgsboliger med døgnbemanning

Områdene som vil rammes er stor-Oslo, Bergensregionen, Ålesund og Klæbu.

 

Dersom noe er galt i helsetilbudet, er det mer sannsynlig at årsaken ligger i den røde (offentlige) sektoren enn i den blå (private). Kilde: NHO Service.

 Noe enorm frykt for privatisering er det ikke grunnlag for.  Norge bruker årlig over 70 milliarder kroner på sykehjem, og private bedrifter står ikke for mer enn rundt en milliard kroner.

Det aller viktigste slaget står om å få mest og best helse ut av de 69/70 som brukes av det offentlige og frivillige organisasjoner.

For lederne på offentlige sykehus og sykehjem er neppe det åpenbare svaret å tette igjen muligheten for å bruke deltid og vikarer.