*Nettavisen* Nyheter.

Utøya-advokat med buksene nede

Dette bildet av Anders Behring Breivik rett etter pågripelsen på Utøya lå i materialet til advokatene. Bildene ble vist i en rekke aviser og på NRK Dagsrevyen samme dag som advokatene fikk dem. Foto: Politiet.

Utøya-advokater har beskyldt politiet for lekkasjer etter 22. juli. Nå har politiet lagt en felle og tatt en av dem med buksene nede.

Å holde politiforklaringer, bilder og andre opplysninger om massakren på Utøya hemmelig, er en krevende oppgave.

Det er en enorm interesse for Utøya-etterforskningen - både fra norske og utenlandske medier.

Noen ganger lekker politiet, andre ganger er det forsvarerne

Politiet har mange etterforskere på saken. Samtidig får forsvarerne og de over 170 bistandsadvokatene tilgang til etterforskningsmateriale som en del av sitt arbeid.

Dermed er det ikke overraskende at nye opplysninger lekkes til pressen av aktørene. De kan ha mange motiver - alt fra å tjene sin egen og klientens sak, til å vedlikeholde et godt forhold til utvalgte journalister: «You scratch my back - I'll scratch yours».

Lekkasjen som nå er etterforsket kom etter at Politiet ga advokatene nye dokumenter den 3. februar. De inneholdt blant annet bilder av Anders Behring Breivik rett etter pågripelsen på Utøya. Samme dag ble de offentliggjort i Dagbladet, VG, Aftenposten og hos NRK Dagsrevyen.

Det ingen tok høyde for, var at Politiet hadde lagt en felle: Dokumentene hadde sporbare tegn som gjorde at politiet kunne avsløre hvor dokumentene kommer fra.

Papirene kom fra en advokat: Politiet ber retten tilbakekalle oppnevnelse av bistandsadvokat

«Oslo politidistrikt har i dag (...) bedt Oslo tingrett om å tilbakekalle oppnevningen av en av bistandsadvokatene i saken. Grunnlaget er at politiet mener at vedkommende har utlevert taushetsbelagte straffesaksdokumenter til media».

For de fleste som arbeider med krimjournalistikk er slike lekkasjer vanlig. Noen ganger lekker politiet, andre ganger er det forsvarerne. Det er en del av hverdagen. Politiet kan lekke for å styrke sin sak, men også for å få hjelp av pressen til å undersøke hypoteser eller provosere frem reaksjoner.

Det skal også legges til at de mange bistandsadvokatene kan ha ulike interesser. Mange av ofrene ønsker at mediene demper omtalen av massedrapsmannen og Utøya-massakren, men tidligere i denne uken rykket et av ofrene ut med ønske om full åpenhet.

Både i Politiet og hos advokatene er noen tjent med å legge lokk på materialet, mens andre ser seg tjent med å lekke.

Derfor tar man det også med en klype salt når en av partene er «forarget» over lekkasjer og krever etterforskning. Vanligvis kommer det ingenting ut av slik etterforskning, pressen har et grunnlovsfestet kildevern. Vår jobb har aldri vært å publisere kun offentliggjorte opplysninger.

Svært ofte kan det være legitime grunner til å grave dypere, eller for at varslere forteller om kritikkverdige forhold.

Straks etter de siste lekkasjene, gikk Spesialenheten for politisaker inn i saken. Da hadde bistandsadvokater i lang tid pekt på politiet.

Nå er en av dem tatt med buksene nede.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.