Gå til sidens hovedinnhold

Uverdig behandling av Trond Giske

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre feller dom over en person som er sykmeldt, og som ikke har fått svare på anklagene.

Da Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik reagerte på Giske-varslene «som jurist», gjorde hun samtidig saken alvorlig ved å antyde at det handler om ulovlig seksuell trakassering.

Fem uker senere er konklusjonen fra partiledelsen at Trond Giske har brutt noen interne retningslinjer. Konklusjonen skjer før den anklagede har fått gi sin versjon.

I mellomtiden har de antydete ulovlighetene forsvunnet. Underveis har Arbeiderpartiet også vendt ryggen til normale spilleregler i arbeidslivet og vanlig rettssikkerhet. Det er uverdig.

Arbeiderpartiet ble advart mot å konkludere i saken så sent som ved 23-tiden onsdag kveld: - Ap har trukket sin konklusjon uten at Trond Giske har fått gitt sin versjon. De har anvendt prinsippet om delt bevisbyrde ved at man har snudd bevisbyrden: Giske som anklaget må bevise sin uskyld, skriver advokat Christopher Hansteen og Frode Sulland i en pressemelding.

Hansteen er tidligere LO-advokat, og godt kjent med normal sedvane i arbeidslivet. På Dagsnytt18 tok han bladet fra munnen: - Giske er i sjokk, han er sjokkskadet over at Arbeiderpartiet feller en dom uten at han har fått kommet til orde.

Det er lett å være enig med Trond Giskes advokater, og det er påfallende at Arbeiderpartiet - som normalt er på den ansattes side i slike konflikter - ikke innser at begge parter må få argumentere for sin sak.

Les også

Trond Giske trekker seg som nestleder i Arbeiderpartiet

Les også

Norge er splittet i Giske-saken

Les også

Ap har konkludert i Giske-saken

Les også

Giske-støttespillere reagerer kraftig

Når Trond Giske er sykmeldt, så har en lege vurdert hans helse slik at det er uforsvarlig å være på jobb. I arbeidslivet ville det vært utenkelig ikke å vente til arbeidstakeren er frisk, slik at vedkommende kommer til orde. Det er også vanskelig å forstå hastverket siden Trond Giske for lengst har trukket seg som nestleder.

Nettavisen erfarer at det var dissens i partiledelsen på hvordan de ulike varslene skulle konkluderes. VG skriver at partisekretær Kjersti Stenseng og partileder Jonas Gahr Støre var rykende uenige om konklusjonen over varslene.

Nettavisen har tidligere publisert et internt partinotat som summerer opp de seks varslene det gjelder. Publiseringen ble kritisert av en rekke kommantatorer, og det ble hevdet at notatet var «fabrikkert».

Nettavisen har hele tiden fastholdt at notatet er utarbeidet på sentralt hold i partiet, og at det har vært delt internt i Arbeiderpartiet som en nøktern oppsummering av de ulike varslingssakene. Flere av varslerne skal derimot mene at notatet skjønnmaler det som skjedde.

De seks sakene som er omtalt i notatet, er de seks sakene som har vært behandlet i prosessen mot Trond Giske, men det er fortsatt sterk uenighet om innholdet i de ulike varslingssakene.

Ifølge både Nettavisens, VGs og TV 2s kilder skal Kjersti Stenseng og Jonas Gahr Støre være enige om at ett av varslene ikke kan konkluderes som seksuell trakassering, mens det er uenighet om minst ett varsel til. Og det altså før Trond Giske har gitt sin versjon.

Les også

Her er Giske-varslene

I pressemeldingen som Arbeiderpartiet sender ut legger man lokk på denne uenigheten, og nekter også å fortelle hvilke varsler som har endt opp med en konklusjon om brudd på interne retningslinjer.

Partiet skriver «at det i flere av tilfellene har vært brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering», men at man av «hensyn til de berørte ikke vil gi ytterligere kommentarer til de enkelte varslene».

For å summere opp den uverdige prosessen:

  • I flere uker var mediene fylt av anonyme varsler mot Trond Giske, som i ettertid ble lagt bort som ikke seksuell trakassering. Fire av disse ble formidlet av Ap-nestleder Hadia Tajik.
  • Seks varsler er behandlet. Minst ett er vurdert som ikke seksuell trakassering, det er uenighet om minst ett til, og ingen er anmeldt til politiet.
  • Den nåværende partiledelsen konkluderer saken mens den tidligere nestlederen er sykmeldt og ikke kan forsvare seg.

Dette er en prosess ingen kan være stolt av.

Hva mener du? Føler du at Trond Giske har fått en rettferdig behandling, eller ble han forhåndsdømt?

Kommentarer til denne saken