Valgflesk til bøndene

 


Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum bruker 1,3 milliarder kroner på å blidgjøre hovedsaklig Senterparti-velgere. Foto: Torbjørn Tandberg.Det er heldigvis bare vel 100 dager igjen til valget. Ellers ville det blitt dyrt med milliard-valgflesk hver eneste dag.

Norge har verdens dyreste mat, landbruket avvikles og vi har brukt over et halvt oljefond (2.500 milliarder kroner) på å holde liv i denne ulønnsomme næringen siden 70-tallet.

Likevel mener landbruksmininster Trygve Slagsvold Vedum (Senterpartiet) og resten av den rødgrønne regjeringen at det er fornuftig å øke jordbruksstøtten med over 10 prosent per årsverk.

Bøndene jubler over å få enda 1,3 milliarder kroner, mens det er skattebetalerne og vanlige forbrukere som får svi.

Som Dagens Næringsliv treffende formulerer det, vedtar regjeringen «å betale selvstendig næringsdrivende milliarder av kroner for å produsere ulønnsomme varer».

Men dermed fikk bøndene og Senterparti-velgerne sitt.

Og det er bare en drøy uke siden Arbeiderpartiet ga tre milliarder kroner i skattelette til bedrifter og selvstendig næringsdrivende - altså skatteletter til de rike.

Valgkampen med våre felles midler begynner å bli dyr: De siste dagers heldige

Men det er feil når noen også tror på en skattelette på 10-15 milliarder kroner til folk flest: Ingen rødgrønn skattelette

Fra før har kulturmininster Hadia Tajik lagt fram en ny boklov, der forleggerne får en lovbeskyttelse for å ha høye og faste bokpriser.

Hva blir det neste?

Skulle jeg tippe, så blir det signaler om at LO-medlemmenes spesielle skattefradrag - det såkalte fagforeningsfradraget - kommer til å bli økt de neste fire årene.

Da mangler vi bare et kjøttbein til SV-velgerne som kan døyve smerten over at det går mot oljeutvinning i Lofoten.

Men tilbake til det utrolige vedtaket om å øke jordbruksstøtten med 31.000 kroner per årsverk, eller altså en lønnsutvikling for bøndene på cirka tre ganger mer enn det folk flest får.

Forstå det den som kan!

Det er forbrukerne og skattebetalerne som betaler regningen.

For å ta et eksempel: En økning i prisen på korn gir for eksempel 53.800 kroner mer til et årsverk blant kornbøndene.

Det er en inntektsvekst på utrolige 44 prosent fra 2013 til 2014.

 


Denne tabellen viser beregnet virkning for såkalte referansebruk - altså typiske gårdsbruk. Kilde: Landbruksdepartementet.

Grafikken viser at en typisk korngård på 336 dekar trenger 0,41 årsverk.

Årets landbruksoppgjør gir altså 53.800 kroner ekstra for den deltidsjobben.

Dette eksempelet passer nokså godt på landbruksministerens egen gård, som er litt større.

Trygve Slagsvold Vedum er altså blant de største vinnerne i et historisk lukrativt landbruksoppgjør.

Tror du det ikke, kan du se selv: Jordbruksoppgjøret

 


Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum er også bonde, og nyter godt at et historisk godt jordbruksoppgjør. Foto: Scanpix.Denne matvaren er det overproduksjon av i Europa, og vi kunne importert alt vi trenger for atskillig lavere pris.

Det er forbrukerne som betaler regningen, og skyhøye tollsatser gjør at vi ikke har noe valg: Norges mattoll troner på toppen

Regjeringen bruker 500 millioner kroner ekstra over statsbudsjettet, mens råvareprisene settes opp med 580 millioner kroner.

 


Denne grafikken viser prisen på norsk hvete (fast rød strek) - og hva vi kunne kjøpt den samme hveten for på hvetebørsen i Paris. Stort sett kunne vi kjøpt kornet for halv pris de siste 13 årene.Resultatet er at melk, kjøtt , korn og grønnsaker blir dyrere i butikken, og det i et land som allerede har verdens høyeste matpriser - og langt høyere matpriser enn nabolandene våre.

Årets landbruksoppgjør er et langt skritt i feil retning, men det blidgjør bøndene.

Og de fleste av dem er jo Senterparti-velgere.

PS: Landbruksministeren og hans familie eier selv gården Bjørby i Stange, på 370 mål dyrket mark. Der dyrker han korn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.