RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Varig vern av Brustad-bua

 

Daværende statsråd Sylvia Brustad ville aldri foreslått Brustad-bua i dag. Men nå får den varig vern i Stortinget. Foto: Scanpix.

 

Norske forbrukere skal fortsatt tvinges til å kjøpe maten dyrt på bensinstasjoner eller trangt i Brustad-buer. Det har de rødgrønne  og Kristelig Folkeparti bestemt.

Det er påske, og nåde den familien som ikke er spesielt religiøse og som ikke gjør påskehandelen i tide.

Da er valget å kjøpe rekorddyre matvarer på bensinstasjon, eller stå i kø i en trang «Brustad-bu» og velge i et ytterst begrenset vareutvalg.

Nå velger man altså å fortsette en ordning som gir både dårlig vareutvalg og høye priser!

Hvis du irriterer deg, så kan du vite at det er akkurat slik flertallet på Stortinget ønsker at det skal være. Et flertall av SV, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti har akkurat avvist et forslag om å godta søndagsåpne butikker.

Det morsomme er at de samme politikerne akkurat har fått en utredning bestilt av den rødgrønne regjeringen, og levert av en tidligere KrF-politiker, der nettopp dyre matpriser og dårlig vareutvalg beskrives som et stort problem i Norge.

Nå velger man altså å fortsette en ordning som gir både dårlig vareutvalg og høye priser!

Her er forslaget: Avskaffing av Brustad-bua

Forbudet mot søndagshandel lekker som en sil. Butikkjedene forsøker å stappe maksimalt med varer inn på 100 kvadratmeter.

Samtidig fremstår bensinstasjonene mer og mer som matbutikker, og de søndagsåpne hagesentrene utvider vareutvalget.

I stedet for at dagligvarehandelen gjør jobben, faller søndagarbeidet på ansatte på bensinstasjoner, i Brustad-buer, i butikkhjørner på campingplasser og på hagesentrene.

Men flertallet av rødgrønne og KrF vil ikke høre på dette øret, og nøyer seg med å si «at det ikke er behov for eller hensiktsmessig» å utvide søndagshandelen

Forslagsstillerne fra Høyre og Fremskrittspartiet «ser det som hensiktsløst at offentlig ansatte kontrollører skal foreta åpningstidskontroll i helger og på helligdager utstyrt med målebånd».

Selv statsråd Sylvia Brustad (som er lite glad for navnet «Brustad-bua») har i ettertid angret, og har i flere intervjuer sagt at hun aldri ville fremmet dette forslaget i dag. To andre tidligere Arbeiderparti-statsråder, Bjarne Håkon Hanssen og Karita Bekkemellem, har også foreslått søndagsåpne butikker.

Nå er alle tre ute av Stortinget, og kan stå i kø sammen med oss andre, skulder til skulder, i Brustad-buene de i sin tid var med på å få igjennom.