*Nettavisen* Nyheter.

Verkebyllen MS Thorbjørn

Undersøkelseskommisjonen skal nå undersøke hva som skjedde med MS Thorbjørn under skytingen på Utøya. Foto: Terje Bendiksby, Scanpix.

Få minutter etter at drapsmannen gikk i land på Utøya, flyktet AUF-lederen, hans rådgiver og sju andre med stålferja MS Thorbjørn. Først nå kan dette omtales i de største mediene.

Snart har det gått 100 dager siden 69 mennesker ble skutt og drept på Utøya.

I denne perioden har de store mediene satt søkelys og reist kritikk mot politiets beredskap, de første politifolkene som kom til stedet, og et utall av andre små og store vurderinger som kan ha hatt betydning for massakrens omfang. Selv personer som har vært negative til islam har fått kritikk.

Sannheten må frem selv om den kan være ubehagelig, også for oss i AUF

Men det har vært ett unntak: Ingen store medier, med unntak av Nettavisen, har skrevet om hva som skjedde med stålferjen og ilandssettingsfartøyet MS Thorbjørn.

Les Nettavisens artikkel: - Kulene ville neppe gått gjennom skroget

Les matrosens beretning i Nettavisen: Flyktet i AUF-ferjen

Artiklene utløste harmdirrende kritikk fra to stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet, og PR-rådgiver Jan-Erik Larsen fra FirstHouse - drev aktivt arbeid for å få mediene til å la være å omtale saken.

Som kommentator Anders Giæver skriver i dagens VG: - Både Arbeiderpartiet og AUF har lagt lokk på denne delen av hva som skjedde, og har konsekvent avvist å kommentere det ytterligere. Antagelig for å beskytte de som var om bord.

Dagsavisens kommentator Hege Ulstein kalte det «smakløse antydninger» og mente at saken burde «aldri vært publisert».

Les også bloggen: Heksejakt og sannhet

Selv redaktør Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad svingte svøpen: - Det finnes spørsmål ingen journalist bør stille. Det finnes sannheter vi ikke trenger å kjenne. Det burde Nettavisen ha forstått, skrev han i en kommentar.

Som Anders Giæver oppsummerer i dagens VG: - Det ble reagert knallhardt mot Nettavisen da de i dagene etter terrordramaet laget nyhetsstoff på hvor mange passasjerer MS Thorbjørn kunne ha tatt om bord, og spekulasjoner på hvorvidt skroget kunne ha motstått massemorderens kuler.

Tausheten gikk så langt at de fleste store norske medier skrev om den overfylte oppblåsbare båten som terrorpolitiet mislykket prøvde å ta seg over til Utøya med - uten å spørre hvorfor politiet ikke brukte MS Thorbjørn.

Mens mediene for noen år siden var portvoktere til virkeligheten, fungerer det ikke slik lenger. Fakta om MS Thorbjørns ferd er for lengst allemannseie via sosiale nettjenester.

Debatten har gått høyt - ikke bare på nettet, men også i de tusen hjem og på mange arbeidsplasser. Folk undrer seg oppriktig over hvorfor MS Thorbjørns ferd ikke har kunnet la seg omtale.

Flere har skrevet åpne, saklige brev til våre største medier og spurt - uten å ha fått tilfredstillende svar.

Nå innrømmer politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten at det har vært et tabu: - Selv med vår åpne tidsånd finnes en form for tabuer. Et av dem har vært AUF-ledelsen og den tidlige evakueringen fra Utøya med M/S Thorbjørn, skriver han i en kommentar i dagens Aftenposten.

Aftenposten 27. oktober 2011
Tirsdag sprakk den selvpålagte tausheten. Da fortalte NRK Dagsrevyen i sitt toppoppslag at den såkalte 22. juli-kommisjonen skal granske MS Thorbjørn og AUFs beredskap og evakueringsplaner for Utøya.

Du kan se innslaget her: NRK Nett-tv

Les også: Flere vil granske MS Thorbjørn

Saken er senere omtalt både hos VG Nett og i Aftenposten, som i dag har saken: Utøya-ferge dro under skytingen

Medienes unnlatelse med ikke å skrive om MS Thorbjørn har skapt en verkebyll.

- Problemet med ikke å ville snakke om noe, er at det skaper grobunn for rykter og spekulasjoner. Jo lengre tid som går, jo mer kan det skape et inntrykk av at man hadde noe å skjule. Eventuelt at man fryktet detaljene ville underminere Eskil Pedersens lederposisjon, skriver Anders Giæver i Verdens Gang.

Det tjener 22.kommisjonens leder, Alexandra Bech Gjørv, til ære at hun gjør det helt åpenbare og naturlige - nemlig å undersøke hva som egentlig skjedde med MS Thorbjørn, og hvorfor den ikke ble brukt av politiet.

Å få sannheten på bordet ikke er det samme som å jakte på syndebukker. Ingen har rett til å sette seg til doms over de som var på Utøya.

Kun massedrapsmannen - og han alene - har personlig ansvar for de brutale drapene på 77 mennesker.

Det ansvaret skal han ikke dele - verken med med islamkritikere, politifolk eller politikere.

- Sannheten må frem selv om den kan være ubehagelig, også for oss i AUF, sier 20-årige Jorid Holstand Nordmelan, som overlevde Utøya-massakren, til Aftenposten.

Det er klokt sagt, og det gir tillit å se at det mener også 22. juli-kommisjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.