Gå til sidens hovedinnhold

Verken nettvett eller folkeskikk

Emilies siste blogg. Faksimile: Voe

Som regel er jeg stolt over å være redaktør på internett, men noen ganger blir jeg bare flau.

15-årige Emilie har skrevet landets mest populære blogg, og har vært fulgt av 60.000 - 70.000 daglige lesere.

Men nå har Voe bestemt seg for å avslutte bloggen sin.

For som hun skriver: - I begynnelsen av bloggingen var alt bare gøy, jeg fikk bare positive kommentarer, fikk flere og flere lesere og følte at alt bare var moro. Men etter at jeg havnet øverst på topplisten endret det seg. Noen mener tydeligvis at «dersom man ligger øverst på blogglisten så må man tåle hva som helst». Hallo, jeg er jo bare en helt vanlig jente som blir lei meg når folk snakker stygt om meg!

Voe har ikke gjort noe annet galt enn å skrive en populær blogg. Likevel føler anonyme innsender at de har en rett til å trakassere henne. Det samme er tilfelle for andre blogger og åpne kommentarfelt. Er emnet tilstrekkelig kontroveriselt, så utarter debattene ofte til en pøl av uforskammetheter og utskjelling. Noen tror at muligheten til å diskutere anonymt er det samme som et klarsignal for å lire av seg verbal møkk.

Nettavisen har forsøkt å holde en åpen debatt. Vi ønsker at våre debattanter skriver hva de mener, men innenfor noen grenser:

  • Vi aksepterer ikke sjikane av folk på grunn av hudfarge eller religiøs tro (det gjør ikke norsk lov heller).
  • Vi godtar ikke utskjelling av andre diskusjonspartnere.
  • Vi ønsker ikke usaklige avsporinger eller såkalt «trolling».

Som en nettavis kan vi velge. Vi kan la være å åpne for debatter på artiklene våre, vi kan innføre forhåndskontroll av alt som skal publiserers, sller vi kan innføre en form for etterkontroll/varsling. Til nå har vi (som mange andre) valgt det siste.

Problemet er at noen ser ut til å miste enhver folkeskikk straks de kommer bak et tastatur med en anonym profil.

Problemet er at noen ser ut til å miste enhver folkeskikk straks de kommer bak et tastatur med en anonym profil. Derfor skjer det av og til at gode, skarpe debatter avspores av hatmeldinger og usakligheter. Det ønsker vi ikke på lengre sikt.

I Side3 har vi linket debattdeltakelse til personens Facebook-profil, og erfart at antallet sjikanøse meldinger har sunket dramatisk.

Og i Nettavisen tester vi nå samarbeidet med et eksternt, opprustet moderatorsystem for å luke bort ugresset.

Dette er definitivt ikke noe vi ønsker. Vi er overbevist om at samfunnet blir bedre at at folk tør komme ut med meningene sine, og at de luftes best i en åpen debatt.

Derfor blir jeg så motløs når noen få ødelegger for så mange.

Som i tilfellet med 15-årige Voe. Hun erobret bloggtoppen, men nå orker hun ikke mer: - Å være på 1. plass bærer med seg mange goder. Men det bærer også med seg en stor og tung sekk med negative ting, som akkurat nå er altfor tung for meg å bære. Jeg har blitt sliten, rett og slett!, skriver Emilie.