Vi trenger et nytt sårbarhetsutvalg

 

I løpet av de siste månedene er både togene, mobilnettet og minibankene lammet. Norge trenger et nytt sårbarhetsutvalg.

Det er mer enn ti år siden tidligere statsminister Kåre Willoch la frem utredningen til Sårbarhetsutvalget.

Sårbarhetsutvalgets rapport kom i 2000, og er altså ifølge utvalgslederen stort sett lagt i møllposen. Siden har infrastrukturen forfalt

Utvalget skulle vurdere den «økende sårbarheten i samfunnet for avbrudd i viktige forsyninger av varer og tjenester som følge av menneskelige feil, tekniske sammenbrudd, naturkatastrofer, terror, sabotasje eller krigshandlinger».

Ifølge Willoch er svært lite av utvalgets vurderinger tatt til følge.

I tillegg har det gått ti år med elendig vedlikehold av norsk infrastruktur. Ifølge Rådgivende Ingeniørers Forenings rapport State of the Nation handler det om verdier for 4000 milliarder kroner som delvis forfaller. Rapporten viser at det er store etterslep på åtte av 11 sentrale samfunnsfunksjoner.

Du kan lese hele rapporten her: State of the Nation

Enhver som har kjøpt en driftskontrakt vet at det er de siste promillene av garantert oppetid som koster penger. 100 % oppetid er umulig å garantere. For storbankene og Telenor er det bedriftsøkonomi å vurdere hvor mye nedetid som kan aksepteres.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas fikk personlig kritikk for at det norske mobilnettet var nede i 16 timer. Men så sent som dagen før nettet falt sammen hadde Post- og teletilsynet godkjent Telenors sikkerhet.

- Verken Telenor eller tilsynet kunne forutse hva som skulle skje dagen etterpå, lyder forsvaret fra samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa.

Mulig det, men de mange omfattende bruddene på samfunnskritiske tjenester begynner å bli mange. Og konsekvensen for den enkelte kunne bli svært brysom enten man stod fast uten kontanter, ikke fikk gitt viktige beskjeder, eller ble hindret i å fullføre en lengre reise.

Og vi har altså en 7,5 kilometer lang tunnel under Oslofjorden hvor vogntogene går i kø, og hvor det er utrolige 250-270 stengninger hvert eneste år!

Sårbarhetsutvalgets rapport kom i 2000, og er altså ifølge utvalgslederen stort sett lagt i møllposen. Siden har infrastrukturen forfalt. Nå trenger vi definitivt en ny gjennomgåelse av sårbarheten i det norske samfunnet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag