RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum
Sist oppdatert:

Vips, så kan du stemme i KrF

Naive vedtekter gjør KrF til en slagmark for utenforstående fra høyre og venstre. Vipps, så kan du stemme på ny regjering.

SLAGMARK: KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder, Olaug Bollestad har ulikt syn på retningsvalget. Nå skal lokalpolitikere, fylkespolitikere, sentralstyremedlemmer, partimedlemmer og støttespillere komme med sitt syn.
SLAGMARK: KrF-leder Knut Arild Hareide og nestleder, Olaug Bollestad har ulikt syn på retningsvalget. Nå skal lokalpolitikere, fylkespolitikere, sentralstyremedlemmer, partimedlemmer og støttespillere komme med sitt syn. Foto: Ole Martin Wold (NTB scanpix)

Nyinnmeldte medlemmer fra venstresiden avgjorde etter rapportene å dømme veivalget i Sandnes, som endte med at lokallaget ønsker å gå til venstre.

Samtidig mobiliserer kristne krefter fra høyresiden folk til å melde seg inn i Kristelig Folkeparti for å påvirke andre lokallag til å gå til høyre.

Kanskje begynner gleden over 2000 nye medlemmer å avta etterhvert som man oppdager at de nye medlemmene øyeblikkelig får noe de skal ha sagt.

Dette er mulig fordi Kristelig Folkeparti ikke har noen regler for hvor lenge man må være medlem for å få tale- og stemmerett. I praksis kan man nesten stå i døren til lokallaget, betale med Vipps, bli medlem og ha sterk påvirkning på hvem som skal regjere Norge.

I motsetning til Arbeiderpartiet og Miljøpartiet De Grønne har Kristelig Folkeparti ingen venteperiode for nye medlemmer før de får stemme. Både Ap og MDG forlanger betalt kontingent og en måneds karantene.

KARANTENE: Arbeiderpartiet gir nye medlemmer en måneds karantene før de får stemmerett på møter.

Dermed er det også fritt frem for utenforstående å melde seg inn i KrF for å påvirke partiets retningsvalg, uansett om de er KrF-sympatisører eller motstandere av partiet.

KARANTENE: Miljøpartiet De Grønne har fire ukers venteperiode fra man har betalt kontingentene til man får stemmerett.

For partiet og partileder Knut Arild Hareide er det vanskelig å granske hjerter og nyrer på nye medlemmer.

I går var partileder Knut Arild Hareide svært negativ til de nye medlemmene fra høyresiden, mens han ikke kritiserte at nye partimedlemmer påvirket lokallaget i Sandnes til å gå til venstre.

Problemet er at bordet fanger. Sier man ja til hasteinnmeldinger fra venstre, så må man også akseptere mobilisering fra høyresiden.

Balansegangen er vanskelig siden Kristelig Folkeparti selv har laget vedtekter som åpner for å melde seg inn og få øyeblikkelig innvirkning på partiets retningsvalg. Unntaket er nominasjonsmøter, der krever KrF tre måneders karantene.

Man må altså vente tre måneder for å være med på å fylle opp listen til kommunestyret, men kan få vesentlig innflytelse på valget av ny norsk regjering på noen sekunder. Det er ikke demokratisk, men naivt, og viser at Kristelig Folkeparti ikke har hatt en historie med kupp og mobilisering, slik andre partier har opplevd.

Det innvandringskritiske nettstedet Resett anmoder leserne om å melde seg inn i KrF, og Alliansens partileder er allerede innmeldt. Det er også kjent at flere Arbeiderparti-sympatisører har meldt seg inn og dermed fått innflytelse til å påvirke prosessen.

I stormaktspolitikken bruker man et begrep som heter «proxy war». Kort fortalt er det en situasjon hvor eksempelvis USA og Russland ikke kriger mot hverandre, men via 3. land.

Hvis mobiliseringen fortsetter kan Kristelig Folkeparti bli en slagmark befolket av utenforstående.  Det ekstraordinære landsmøtet 2. november handler ikke bare om partiets fremtid, men også om et mulig regjeringsskifte.

Det er et viktig veivalg som fortjener en bedre prosess enn å bli avgjort etter en kjapp runde med debattmøter i partiet, og blant medlemmer som har meldt seg inn i siste liten.

Hva mener du? Er prosessen som nå pågår i Kristelig Folkeparti betryggende, eller frykter du at partiet kan bli utsatt for et kupp?