RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Stavrum

Willoch frykter sivilisasjonskrig

 

Kåre Willoch frykter en sivilisasjonskrig mellom Vesten og muslimske land. Foto: Berit Roald, Scanpix.

Tidligere statsminister Kåre Willoch frykter en sivilisasjonskrig mellom Vesten og muslimske land.

Mange kritikere av islam vil få vann på mølla av den nye debattboken til Willoch. Nettopp frykten for en krig mellom "oss" og "dem" er gjenganger i de mer hatefulle innleggene i debatten om norsk innvandring generelt, og forholdet til muslimer spesielt.

Men Willoch peker på noe viktig: - Jeg ser en risiko her, hvis det skal bli slik i den vestlige verden at alle muslimer føler de blir nedvurdert. Da skaper det motsetninger som kan være til enorm skade for alle, sier Willoch til Aftenposten.

Undertegnede løp New York Marathon i går, og inntrykkene er overveldende. De 42 kilometrene går med millioner av mennesker langs løypa. De er hvite, brune og svarte. Noen kvartaler er det bare ortodokse jøder, så er vi innom kvartaler med latinamerikanere. Alle heier og jubler.

Selvsagt har også USA etniske konflikter, men visjonen om et flerkulturelt samfunn må være like rettigheter og krav til å bidra til fellesskapet. Det er umulig å skru tilbake klokken til et et monokulturelt samfunn, og da må utfordringen være å gjøre de grepene som trengs for å hjelpe nye innbyggere i Norge inn i arbeidslivet.

Les også: Skyhøy ledighet blant innvandrere

Les også: Livsfarlig å falle litt utenfor

Willoch advarer mot å fremstille islam som en brutal og farlig religion. Samtidig understreker han at alle religioner kan ha ekstreme tilhengere, ifølge Aftenposten.

Det er poenget. Under den kalde krigen så vi tilløp til den samme demoniseringen som vi nå ser fra enkelte hold mot muslimer. Det er kunnskapsløst å skjære to milliarder mennesker over en kam fordi ekstreme grupper utfører voldshandlinger i Allahs navn.

– Vestens betydelig evne til å skape problemer der andre folkeslag bor, og tankeløs ringeakt for andre religioner, bringer oss nærmere kollisjoner mellom kulturer. Det viktigste vi kan gjøre for å hindre at det fører til større ulykker, er å fjerne årsakene til den fornedrelse mange fremmede føler at Vesten er ansvarlig for, skriver Willoch.

Samtidig har venstresiden kviet seg mot å ta oppgjør med forhistoriske holdninger i enkelte muslimske miljøer i Norge. Vi hverken kan eller bør akseptere kvinnediskriminering eller kjønnslemlestelse. Såkalt kulturrelativisme er en dårlig rettesnor for fremtidens Norge.

Det er kunnskapsløst å skjære to milliarder mennesker over en kam fordi ekstreme grupper utfører voldshandlinger i Allahs navn.

Willoch sier han forstår ønsket om å begrenseinnvandringen for å motvirke fremtidige kulturkonflikter, men legger til at alle som er her, har krav på respektfull behandling.

I demoniseringen settes det ofte likhetstegn mellom muslimer og innvandrere. Det selvsagt helt feil. De fleste innvandrerne er katolikker og fra EØS-land, og mange av problemene forbundet med innvandring skyldes kriminalitet fra disse gruppene - som nylig kriminelle innvandrere fra Baltikum og Øst-Europa.

Vi må evne å skille mellom kriminalitet og trygdemisbruk, på den ene siden - og etnisk tilhørighet og religiøs tro, på den andre. Det finnes ingen statistikk som viser at muslimer er mer kriminelle eller yter mindre enn katolikker eller hinduer.

Kåre Willochs frykt for en sivilisasjonskrig er en skrekkvisjon. Men vi tar skritt på den veien når vi ikke klarer å sondre mellom islamister og fredelige muslimer som ikke vil annet enn å bedre sin levestandard for seg og sin familie i et av verdens rikeste land.

Det må begynne med krav om respekt for norske, demokratiske prinsipper. Og et krav om yte for å ta del i norske velferdsordninger. Men også like rettigheter til arbeidsmarkedet, slik at vi unngår at innvandrernes ledighet er tre ganger høyere enn hos etniske nordmenn.