*Nettavisen* Nyheter.

Han løp fra legen - med protese!

Han fyller 72 år, har hofteprotese, pose på magen, diabetes og løpte - bokstavelig talt - fra legens formaninger om at han aldri mer kunne løpe.

(se billedserie i bunn av saken)

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Det er i motbakke det går oppover - FOTO: Bjarne Ludvigsen


Arnt Ivar Høiberg

er et forbilde. Den tidligere rørleggeren er en av få på sin egen alder som er så aktiv og tilstedeværende i et treningsmiljø på tross av at han sikkert hadde høstet forståelse om han hadde ligget på sofaen. Vi snakker om en ekte Durasell-kanin.Nesten hver eneste

dag trener han, noen ganger to økter. Han løper intervaller to ganger i uken i tillegg til rolige økter på rundt en mil. Og han bygger regelmessig muskler på treningssenter. For sju år siden var det ikke slik. Da veide han 110 kilo. Kosthold og aktivitet har fjernet 44 kilo.

20 konkurranser årlig


Med hofteoperasjon, pose på magen og protese ga legen klar beskjed om at løping var en glemmesak. Han måtte rett og slett innstille seg på et liv i hvilepuls, en rolig og passiv hverdag. Som mange andre pensjonister. Et liv uten aktivitet ville være meningsløst for Arnt Ivar. Oppvigleren i ham trosset legen - han snøret på seg skoene, og siden har han løpt.

Mil etter mil. Oppover. Bortover og nedover. Ikke bare trener den lettbente pensjonisten. Han deltar i konkurranser som gateløp, terrengløp og motbakkeløp. På en god dag ser protesebrukeren 24-tallet på en femkilometer. I gjennomsnitt deltar han på 20 konkurranser årlig.

Han er veldig sprek


Som regel havner Arnt Ivar på pallplass i sin klasse 70-74 år. Det er det to grunner til. Han er veldig sprek, og det er ikke alltid andre enn Arnt Ivar i årsklassen. Jeg tilhører samme treningsmiljø som Arnt Ivar og han slutter liksom ikke å imponere. Han jager ikke nødvendigvis tider og rekorder, men er mest opptatt av å holde seg i form, ha livskvalitet og sosialisere som oss andre.

Uansett vær

Snittalderen i løpemiljøet vi tilhører ligger på kanskje rundt 45-50 år - med Arnt Ivar som desidert eldstemann. Om det høljregner (som det ofte gjør i Bergen), snør eller blåser stiv kuling, er Arnt Ivar og smilet hans uansett vær alltid på plass, gjerne i god tid før oss andre.

Arnt Ivar er en god påminnelse om hva trening og aktivitet handler om; kameratskap, godt humør og det å dele trening og naturopplevelser med andre. Litt slit og melkesyre er forbigående, de små og store fremskritt og ikke minst den gode latteren sitter i minnet for resten av livet.

Med sine snart 72 år, ulcerøs kolitt, diabetes og hofteprotese er Arnt Ivar rett og sett en stor inspirator!

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Hver lørdag er det motbakkeintervaller opp Fløien i Bergen


Klikk på bildet for å forstørre.

 


Årstider spiller ingen rolle for Arnt Ivar


Klikk på bildet for å forstørre.

 


Akkurat gjennomført motbakkeløpet Gullfjellet Opp - 987 MOH


Klikk på bildet for å forstørre.

 


Terreng/motbakkeløp november 2015

ALLE FOTO: BJARNE LUDVIGSEN

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Arnt Ivar på fjellet Kyrkja i Jotunheimen - FOTO: Privat

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.