Herlige «big spender» Stordalen

Petter Stordalen har svidd av 20 millioner kroner på bryllup. Vi skulle hatt flere som våget å flashe rikdom i det norske fellesskapet. Fellesforbundets avdeling 246 med

Birgit Tandberg i spissen sier hun får vond smak i munnen

. Det bør Stordalen bare smile av.

Sammen med 250 venner har Petter og Gunhild badet i luksus i Marokko, tatt den helt ut og Stordalen har skapt et eventyrlig prinsessebryllup. Begge har smilende og flørtende fortalt om kjærligheten til hverandre. I stedet for å sende av gårde en liten hilsen, velger Fellesforbundets avdeling 246 å bruke bryllupet til å fortelle offentligheten for en fæl fyr Petter Stordalen egentlig er.

Nå finnes det sikkert borgere på Oslo Vest som også mener Stordalen sliter med den kulturelle kapitalen, og gjerne ser sammenligningen til en nyrik russer. Stordalen blir dessuten et lett fagforeningsoffer når det blir mye ekstravaganse. Det er liten tradisjon for å utagere økonomisk i Norge. Derfor blir det også så enkelt å angripe festligheter som når et visst økonomisk og glamorøst nivå.

Birgit Tandberg minner om en snurten, gammel tante som har funnet tiden inne for å ta et verbalt og uformelt oppgjør med en av de største arbeidsgiverne til hennes medlemmer. Et oppgjør med mannen som sørger for at medlemmene har melk og brød på bordet, og fremdeles har et arbeid å gå til. I stedet for å fremheve kvalitetene til Stordalen, velger hun å raljere og mobbe, og hevde at det er hennes medlemmer som har gjort Stordalen rik. Hun beskriver medlemmene som slaver som brukes og kastes. Og man kan få inntrykk av at Stordalen ligger flat ut i en sofa med beina på bordet og pengene bare renner inn i et slikt tempo og størrelse at han har problemer med å skille kontonummer og saldo.

Mitt klare inntrykk er at Petter Stordalen først og fremst har tatt høy risiko vi andre hadde fått løs mage av. I tillegg har han demonstrert evne til å ta strategiske beslutninger som krever mot og guts til å gjennomføre store tanker. Resultatet er at han har tjent grisemye penger. I stedet for å sylte ned formuen og utvise den besteborgerlige nøysomheten, trøkker han pedalen gjennom gulvet og akselererer i et tempo som gir jetlyd i den marokkanske statskassen. Det er tøft at han våger, og vi skulle hatt flere slike i det norske samfunnet. Petter Stordalen er definitivt ikke født med en sølvskje i munnen. Ikke kan han vise til noe akademisk mesterverk, heller.

Fellesforbundets avdeling 246 burde hylle Stordalen, og ved siden av fast lønn tilfører han lidenskap og inspirasjon. Stordalen er et hardtarbeidende forbilde, og for lavtlønte med tilsvarende lite skolegang dokumenterer han at det er mulig å skape noe stort og lønnsomt. Fremdeles er det slik i Norge at Lotto-millionærer kan gå bananas med sin nyvunne formue, mens folk som har tatt høy risiko og arbeidet hardt gjennom et langt liv helst bør skjule formuen og helst bare være en helt vanlig Kari eller Ola.

Det er morsomt å se at det ikke bare er konger, men også hotellkonger, som kan arrangere storslåtte bryllup.

Liker du kommentarstoff? Da bør du sjekke NA24s utsøkte samling av skribenter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.