Når hotellpushere trygler om OL

Hotellpusherne Petter Stordalen og Christian Ringnes er ville av begeistring for å få OL til Oslo. Ringnes har til og med funnet frem kalkulatoren og konkludert med at det blir gratis for hovedstaden.

I OL-sammenheng blir både Stordalen og Ringnes like sjarmerende som to små gnagere. De sniffer eimen av penger, og prøver å åle seg frem til godsakene - at Oslo-folket stemmer ja til OL. Da kan Stordalen og Ringnes sannsynligvis gni seg i hendene. De investerer ikke en eneste krone på OL, bare forsyner seg grovt på infrastruktur ved å eie hoteller og restauranter. Prisene på hotellrom vil i en OL-periode nå all time high. De bryr seg lite om kostnadene samfunnet må bære, og fremstår i dette tilfellet som griske kapitalister uten øyne for annet enn pengene de selv kan håve inn.

På oppfordring fra VG kledte Stordalen seg i forrige uke i OL-outfit fra 1952 og poserte villig for fotografene i Holmenkollen, mens han oppfordret oss til å tenke stort. Som nasjon må vi våge, liksom.... Jeg regner med at Gunhild Stordalen allerede har sendt mannen i skammekroken for et særdeles kleint stunt.

Petter Stordalen og Christian Ringnes oppfatter jeg vanligvis som to muntre og fargerike typer. Som ambassadører for OL i Oslo er de imidlertid skamløse og tilfører debatten ingenting annet enn retoriske tilbakeslag. Agendaen er så åpenbar og pengedrevet, og det blir nesten frastøtende når Stordalen kler seg opp med norsk symbolikk og bruker megafon til folket - vi har ikke råd til å la være, formante han. Og Christian Ringnes har f.eks funnet ut at OL vil være gratis for Oslo...

Slik ser hovedtallene i hans regnestykke ut:

- Samlet kostnad 37 milliarder kroner. 23 milliarder dekkes av Staten, 6,5 milliarder dekkes av billett- og sponsorinntekter. Idrettsanleggene koster fem milliarder kroner, hvor Oslos kostnad blir 2,6 milliarder kroner. Når vi tar med de positive ringvirkningene, blir OL gratis for Oslo, ifølge Ringnes.

Ringnes (og Stordalen) velger å overse det faktum at OL-arrangement siden 1960 i gjennomsnitt har sprukket med 179 prosent. Det betyr at Norge - altså du og jeg - skal pøse ut kanskje mer enn 93 milliarder kroner i løpet av 16 fartsfylte dager. Det er dessuten mer regelen enn unntaket at store offentlige prosjekter sprekker økonomisk, noe som innebærer at man bør lytte til forskningen ved Oxford University. Kostnadene kan dermed være 5,8 milliarder pr dag. Litt rimeligere blir det om vi regner ut fra 32 dager - som også inkluderer Paralympics - da blir dagskostnaden 2,9 milliarder.

Tusenkronersspørsmålet er hvor Christian Ringnes har kjøpt kalkulatoren sin.... Jeg vil også eie en kalkulator der det mest kostbare kan regnes til null.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.