*Nettavisen* Nyheter.

Omdømme på tiltalebenken

I Oslo Tingrett pågår det ikke bare en kamp om skyld og uskyld. Anders Talleraas og Magnus Stangeland kjemper også for sitt omdømme og ettermæle. En domfellelse vil skamlegge begge deler.

Talleraas og Stangeland har gjennom et langt liv bygget tillit. Som mangeårige rikspolitikere og representanter på Stortinget har begge brukt sine meritter videre i næringslivet, blitt utstyrt med posisjoner, penger og tillit. Talleraas og Stangeland er gode eksempler på hvordan man kan være attraktive og også tjene penger på et omdømme bygget gjennom en betydelig og innholdsrik karriere.

Betydningen og verdien av et godt omdømme skal man aldri undervurdere. Omdømmet kan være avgjørende for hvordan omgivelsene ser på en person, et selskap eller organisasjon. Man investerer ikke penger i et selskap med dårlig rykte, og hvem vil ha en person med dårlig rykte rundt styrebordet.

Oslo Tingrett skal ta stilling til om Talleraas og Stangeland har gjort seg skyldig i trygdesvindel, en svært alvorlig forbrytelse som skal straffes med ubetinget fengsel. For de tiltalte (et belastende begrep i seg selv) har en domfellelse store konsekvenser, fordi en dom automatisk vil rasere to betydelige og tillitsfulle omdømmer. Der den gode profilen tidligere bare skapte muligheter, vil det bare være begrensninger tilbake. Fra å være godt trente og populære utøvere i norsk samfunnsliv vil en dom etterlate Talleraas og Stangeland på slagmarken med et spedalsk og døende omdømme. Kynisk, kan noen tenke. Slik er forretningslivet.

Et ødelagt omdømme er svært vanskelig å gjenopprette. En domfellelse i tingretten vil naturligvis bli anket videre til lagmannsretten, uten at det får positiv innvirkning på folks oppfatning når det først foreligger en dom. Med et slikt bakteppe kan alle forstå hvor viktig det er for Talleraas og Stangeland å motbevise tiltalen om trygdesvindel. Det er ikke bare omdømmet som står på spill. Begge nærmer seg en alder hvor også ettermæle bør være en viktig faktor. Det er gjerne det siste vi mennesker husker best, den siste hendelsen. Derfor vil en dom i tingretten neppe få oss til å tenke på alle de bragder og gode samfunnsgjerninger Talleraas og Stangeland utførte gjennom et langt liv. Det er på mange måter trist, men slik fungerer virkelighetens omdømmemekanismer. Det er, trass sin bunnløse brutalitet, ærlige mekanismer.

Liker du kommentarstoff? Da bør du sjekke NA24s utsøkte samling av skribenter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.