*Nettavisen* Nyheter.

Sjanseløse Snowden

Edward Snowden bønnfaller flere land om asyl, men kommer ganske sikkert til å havne i et amerikansk fengsel, bortgjemt og etterhvert glemt.

Snowden-saken har surret seg inn i noe som minner om en gordisk knute. Med sine bevisste lekkasjer har den unge amerikaneren skaket opp flere EU-land etter påstander om at USA har drevet organisert avlytting og overvåking. Det er sikkert ingen grunn til å betvile opplysningene. Det har kanskje festet seg et inntrykk av at Snowden blir uskyldig forfulgt av amerikanske myndigheter, og man kan lett la seg rive med når så mange EU-land bruker Snowden-informasjon til å kreve svar fra amerikanske myndigheter. Men selv irriterte EU-ledere kan ikke redde rumpen til Snowden, og etter mange dager i russisk transitt fremstår ikke president Vladimir Putin særlig begeistret over å ha en jaget amerikaner i nærheten.

Snowden har alliert seg med Wikileaks, men det er en vesentlig forskjell på Snowden og sin allierte. Snowden var en betrodd medarbeider innen amerikansk sikkerhet og etterretning (National Security Agency) og det ville jo være skandaløst om han slapp unna uten konsekvenser. Det hadde i så fall betydd frislepp for andre i tilsvarende betrodde stillinger, som har undertegnet konfidensialitetserklæringer om rikets tilstand i mange valører og varianter, og full dedikasjon uansett hvor grisete virkemidlene måtte være.

Norske myndigheter hadde aldri latt en betrodd medarbeider i for eksempel Forsvarets sikkerhetstjeneste slippe unna om vedkommende offentliggjorde fortrolig informasjon fra etterretningsarbeid. Vedkommende hadde fått akkurat den samme nedverdigende behandlingen som storspionen Arne Treholt fikk da han ble arrestert og siktet. Når Snowden i tillegg prøver å stille krav for en retur til USA, kan det virke som litt av alvoret har begynt å sive inn. Snowden kjører likevel sin målrettete PR-strategi fra Moskva, men strategien har allerede møtt motbør hos den russiske presidenten. Har man fulgt noenlunde med i mediene, er det snarere en flukt enn forfølgelse verdenssamfunnet er vitne til. Flukt fra konsekvenser. Bare det siste døgnet er deler av europeisk luftrom blitt stengt etter mistanke om at Snowden kunne befinne seg på et fly bort fra Moskva.

Flyet som tar Snowden bort fra den russiske hovedstaden, vil etter all sannsynlighet ha stø kurs for USA. EU-lederne vil fortsette å bruke Snowden-informasjonen for alt den er verdt, mens hovedpersonen ikke oppnådde annet enn en ultrakort periode i det globale rampelyset. Snowden vil etterhvert også merke hvor fort man blir glemt, selv om han klarte å tapetsere førstesider verden over med interessant og fortrolig informasjon.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.