RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Haakon B. Schrøder

Skavlans MOBBE-TV

 

Stakkars Jimmie Åkesson, han ble regelrett trakassert av Fredrik Skavlan i beste sendetid i Norge og Sverige. Som programleder glippet Skavlan stort på sitt eget format og fremsto som et usjarmerende studiobeist.

- Jeg har aldri sett Skavlan trakassere gjester på en slik måte tidligere, utbryter min kone idet Mark Knofler går på scenen som det siste innslaget i programmet.


Gjennomgående er det varierte gjester og god stemning i studio, selv om Skavlan tidvis skjemmer seg ut når han leker kritisk journalist

Etter å ha vært i media og PR-bransjen i mer enn 25 år har jeg sett mye, men aldri blitt så opprørt etter et TV-program, fordi det nådde et sjikanerende lavmål.

Fredag kveld med Skavlan er chille-TV. Vi benker oss i sofaen for å høre interessante  historier hos de som gjester programmet. Gjennomgående er det varierte gjester og god stemning i studio, selv om Skavlan tidvis skjemmer seg ut når han leker kritisk journalist. Han håndterer ikke den rollen, og det er også et stilbrudd med hva programmet skal være - en feelgoodopplevelse. Fredag nådde han det absolutte bunnpunktet. Hvor er de ansvarlige for talk-showet, de som kan rettlede og korrigere Skavlan og fortelle at han er en udugelig programleder når han vil være revolverjournalist?

Utbrent, søvnløs og full av angst

Lederen for Sverigedemokraterna har vært sykmeldt siden valget i fjor høst. Kort fortalt - han ble utbrent, søvnløs, full av angst og går på anti-depressive medisiner og begynner så smått å jobbe neste uke. Skavlan inviterte den kontroversielle politikeren i studio, og det åpnet relativt høflig. Åkesson bydde som gjest på seg selv, forklarte hvordan han gikk på en smell. Uansett politisk tilhørighet får man medfølelse når man hører slike historier.  Skavlan fulgte opp med avbrytelser og nærgående spørsmål som ble mer og mer sjikanøse. Han hadde tydeligvis hatt en hær av researchere i arbeid den siste uken og satt der med en egen svartebok i fanget.

Lisensfinansiert mobbe-TV

Jimmie Åkesson måtte svare for alt dumt andre partifeller har liret av seg opp gjennom årene, han ble tvunget til å se og kommentere en politisk reklamefilm fra 2010. Han måtte sitte skolerett for Skavlan og millioner av publikummere mens Skavlan hamret på med trakasserende spørsmål. Jeg ble overrumplet, flau og opprørt der jeg satt i sofaen. Jimmie Åkesson, han satt der som et gissel som ikke engang fikk svare ferdig på spørsmål før Skavlan avbrøt med nye spørsmål.

Skavlan har vært et program hvor ulike mennesker, ikke-kjendiser og kjendiser har delt sine historier med oss.  Skavlan demonstrerte fredag at han forskjellsbehandler politikere. Hvorfor oppfører han seg ikke slik mot Erna Solberg, Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og andre svenske toppolitikere?

Når intervjuet var over, var det et påtatt - takk for at du var med oss - som ramlet ut av munnen. Mest av alt sporet jeg iboende forakt for sitt eget intervjuobjekt, og det som skulle være talk-show endret seg til å bli lisensfinansiert mobbe-TV.