Gå til sidens hovedinnhold

Utsultet på makt

Etter 40 år i oposisjon er FrP utsultet på makt. Siv Jensen nesten spyttet ut "Morna, Jens" fra scenen til ellevill begeistring fra medlemmene.

...den høye faktoren av danskebåt og rulletobakk i brystlommen er tonet ned

FrP fikk kraftig tilbakegang, men Siv Jensen sammenlignet tallene med kommunavalget for to år siden og kalte valget historisk godt da hun entret scenen på valgvaken. I den grad vi har deltatt i det samme valget, opplevde FrP et skrell av mandater til Stortinget. Jensen har imidlertid klart det Carl I. Hagen aldri maktet, regjeringsdeltakelse. Etter å ha hånet Jens Stoltenberg, var Jensen rask med å strekke ut begge armene til sine nyvunne venner i sentrum.

Det blir spennende å se hva FrP får til i en borgerlig regjering. Partiet er blitt mindre stutumaktig med Jensen som leder, og den høye faktoren av danskebåt og rulletobakk i brystlommen er tonet ned. Partiet har etterhvert fått frem flinke og ansvarlige politikere, men - jeg undrer meg etter hvert valg over hvem som stemmer FrP. Partiet spretter på meningsmålinger straks man polariserer omkring temaer som lavere skatter og avgifter, bompenger, mindre innvandring og strengere kriminalpolitikk. Personlig tror jeg at innvandringsdebatten er det sterkeste kortet partiet bruker. Derfor legger jeg til grunn at Per Sandberg ikke blir en del av en borgerlig regjering. Sandberg bærer fortsatt den gamle, litt ullelukende og ekskluderende FrP-kulturen med seg. Han fremstår som innvandrerfiendtlig. Det blir en dårlig match om han skal regjere med sindige og inkluderende mennesker som Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande.

Sandberg bærer fortsatt den gamle, litt ullelukende og ekskluderende FrP-kulturen med seg

Jeg tror FrP vil få gjennomslag for mye borgerlig politikk, men fotavtrykkene Siv Jensen alerede nå har markedsført blir neppe av det blåeste slaget. Partiet er sulteforet på makt, og kanskje like mye på å oppnå politisk respekt. Det tok 40 år å komme til Kongens bord. Den muligheten tror jeg ikke Siv Jensen skusler bort, vel vitende om at mild blå regjeringspolitikk vil være milevis fra det rødgrønne regimet som har regjert i åtte år. Mange frykter at FrP i regjering vil gå på en "SV-smell". Det vil aldri skje at f.eks FrP-ere stiller seg opp utenfor Stortinget for å demonstrere mot sin egen regjering.
Reklame

NÅ: Knalltilbud på de superpopulære sekkestolene