*Nettavisen* Nyheter.

WikiLeaks på korset

WikiLeaks og gründer Julian Assange henger på hvert sitt kors med verdens statsledere som tause tilskuere. Svensk påtalemyndighet jakter mannen Assange og den amerikanske presidenten jakter redaktøren Assange. Kombinasjonen av voldtektspåstander og tyveri av dokumenter kompliserer debatten om WikiLeaks.

Wikileaks mister tillit og troverdighet så lenge de svenske voldtektsanklagene er uavklart, påstandene forstyrrer og overskygger rollen WikiLeaks har som nyhetsformidler av statshemmeligheter. Julian Assange og WikiLeaks er så sammenvevd at den allmenne oppfatningen gjerne er at også nettstedet er sendt i varetekt.

Den siste uken har amerikanerne gjennomført en maktdemonstrasjon som burde få alle verdens medier og demokratiforkjempere til å reagere, mange land har stengt ned nettsiden, og betalingstjenesten Paypal, en sveitsisk bank og Master Card har avsluttet kundeforholdet til gründeren og nettstedet. Hvordan hadde vi nordmenn reagert om nettavisen til VG ble stengt for å ha offentliggjort hemmelige dokumenter og leverandører stengte kranen som tilfører penger? WikiLeaks har på rekordtid endret stemme, fra løvebrøl til spurvekvittring. Spurven sitter i et varetektsreir i London og kveles langsomt.

Det er krevende å tre inn i debatten all den tid det finnes et bakteppe med grove sexanklager. Det er like vanskelig å skille Assange fra WikiLeaks som det er å skille a-ha fra hitlåten Take on me, eller å skille Richard Branson fra Virgin. WikiLeaks og Julian Assange henger fast i hverandre som siamesiske tvillinger. Dør den ene, dør også den andre.

Solide demokratier tåler påkjenningen av lekkasjer og avsløringer, anført av debatt, korrigerte oppfatninger og systemskifter. Åpenhet er en av grunnsteinene i levende demokratier. I en normal situasjon hadde kanskje enda flere tatt mot til seg - inkludert meg selv - og kjempet for WikiLeaks, et nettsted som åpenbart har bidratt til mer innsikt i ellers svært mørke rom. Enkelte lefler med at sexanklagene fra Sverige er konspirasjon, iscenesatt av amerikanske myndigheter. Sverige har alltid dyrket sin selvstendighet, derfor er søta bror vanskelig å angripe som en løpergutt for et mektigere system. Inntil påstandene om seksuelt misbruk er ryddet av veien, er det vanskelig å balansere mellom personen Julian Assange og nettstedet WikiLeaks.

Vi er alle tilhengere av åpenhet og motstandere av sexovergrep.

Liker du kommentarstoff? Da bør du sjekke NA24s utsøkte samling av skribenter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.