*Nettavisen* Nyheter.

Ambisjoner!

PISA-undersøkelsen viser en nedgang i antall elever på det øverste kunnskapsnivået. Vi har altså fått flere elever som klarer seg brukbart, men færre som hevde seg i toppen. Det er et problem!

Steve Jobs, grunderen av Apple, sa: Innovation distinguishes between leaders and followers. Fremskrittspartiet vil at Norge skal være en "leader". Vi kan ikke sitte her oppe og juble over at vi er gjennomsnittlig. Vi må satse på å bli best i klassen.

Dette krever en mentalitetsendring, både i samfunnet generelt og i skolen spesielt. Læreren spiller en hovedrolle her. Ingen betyr så mye for elevenes læring som læreren. Deres kompetanse og status må styrkes. De må være autoritetspersoner elevene ser opp til, og de må evne å dyrke frem talentene våre. Vi må ha en skole som gir elever mulighet til å utvikle seg. En undersøkelse publisert i høst viste at rundt 25% av elevene, både de som blir sett på som faglige dyktige og de som har større utfordringer i teoretiske fag, følte at de manglet krav i skolen. Skolen er altså ikke utfordrende nok.

Vi må gjøre det enklere å ta fag og eksamen på et høyere nivå, og vi må åpne opp for at skoler kan få dele opp klasser etter faglig nivå. I budsjettdebatten i dag er det tydelig at de rødgrønne er livredde for en nivådeling. Eller sagt på en annen måte: De rødgrønne vil ikke ha tilpasset undervisning, og de vil ikke satse på enerne.

Jeg synes det er skremmende at skolepolitikerne i landet er fornøyd med å være gjennomsnittlig. Som kunnskapssjefen i Abelia sa

- Kina og India har det travelt. De har minst like store ambisjoner som oss i den globale kunnskapsøkonomien, og de er mange flere enn oss. Vi har det egentlig mye mer travelt enn vi er klar over, dersom vi skal henge med i den globale konkurransen.

Det skal sies at det heldigvis er en større enighet omkring skolepolitikken nå enn tidligere. Nå er til og med SV tilhengere av å måle kunnskap. Det går fremover! Jeg håper derfor at de også etter hvert kan komme på bedre tanker og ikke være en bremsekloss i utdanningspolitikken. La oss få en enighet om å ha ambisjoner for fremtiden, og en god tilpasset opplæring for alle!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.