*Nettavisen* Nyheter.

Antisemittisme i skolen

I mitt forrige blogginnlegg tok jeg opp problematikken knyttet til mobbing. Et element i denne debatten er den økende antisemittismen i Norge, også blant skolebarn.

http://www.tv2nyhetene.no/tabloid/norske-joeder-drapstrues-2508971.html

Dette er et problem vi må ta på alvor. Det er vanskelig å tro at barn i grunnskolen har inngående kunnskap om situasjonen i Midt-østen, og det er derfor å anta at den motstand de eventuelt uttrykker gjennom mobbing kommer av foreldre/lærere/voksenpersoner rundt dem.

Vi som samfunn må alltid være obs på hvilke signaler vi sender til den oppvoksende generasjon. Konflikten i Midt-østen er et sensitivt og komplisert tema som vekker mange følelser i folk. Da er det viktig ikke å forenkle situasjonen og, som jeg opplever veldig mange gjør, åpenlyst fordømme og legge all skyld på den ene parten/folkegruppen. Det er "akseptert" å fordømme Israel og jødene uten noe videre forklaring.

Sammenlignet med alle de konflikter som finnes rundt på kloden er det ikke tvil om at det overfokuseres på konflikten i Midtøsten. Norske media er i tillegg svært ensidige, og man opplever nær sagt en demonisering av Israel. Det er ganske sannsynlig at dette bidrar til antisemittisme

Når slike holdninger er så kraftige i et samfunn smitter dette også over på barna i skolen. En har en økende grad av antisemittisme i samfunnet, både her i Norge og i Europa for øvrig, noe som nå gjenspeiler seg av grov mobbing og trakassering av jødiske barn i norske skoler. Dette er ikke tålererbart!

Jeg mener grunnlaget for forståelse og aksept for andre menneskers kultur, levesett og religion kommer gjennom kunnskap, og mener derfor det er viktig å bygge denne opp også i skolen. Religion, livssyn og etikk er viktige fagområder i utdanningen. Jeg finner det derfor skremmende at elever i videregående opplæring aktivt kan velge bort opplæring i jødedommen i faget religion og etikk.

Opplæring i islam og kristendom er obligatorisk, mens jødedom kan velges vekk. Hvorfor har skoleverket lagt opp til en slik forskjellsbehandling av religionene? Med tanke på jødenes historie og den situasjonen Europa er i, med økende grad av antisemittisme i en rekke land kan jeg ikke se en eneste logisk eller rettferdig begrunnelse for dette. Dette er med på å skape og sende ut fordommer og forskjellsbehandling av religioner, og undergraver prinsippet om religionsfrihet!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.