RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Mette Hanekamhaug

Flere jenter vil bli sykepleiere - og hva så?

http://www.dagsavisen.no/innenriks/article495872.ece

Sosialister, feminister og andre ikke-liberale grupperinger benytter enhver anledning til å kritisere og problematisere jenter og gutters valg av utdanning og yrker dersom disse valgene er "tradisjonelle". Men hvorfor er dette et problem?

Det er mange forslag og standpunkter fra rødgrønt hold hvor jeg kan forstå intensjonen, hvor jeg ser problemet og ønsket om å løse dette, selv om jeg er uenig i deres løsning. Men på dette området får jeg meg rett og slett ikke til å forstå hva som er det store problemet.

Vi lever i et fritt og likestilt samfunn. Et samfunn hvor kvinner og menn gjennom lovverket har de samme rettighetene, pliktene og mulighetene. Et samfunn der den oppvoksende generasjon lærer at vi kan bli det vi vil så lenge vi gjør en innsats for det, et samfunn der vi kan velge fritt mellom ulike utdannings- og yrkesmuligheter. Samtidig har vi et samfunn hvor den styrende "eliten" (les: venstresiden) applauderer valgfrihet samtidig som de kritiserer valgene som tas.

Ja, det er flere kvinner som søker seg til omsorgsyrker, og flere menn som ønsker å bli bilmekanikere. Og hva så? Jeg finner det håpløst at overformynderne skal kritisere folks karrierevalg med den begrunnelse at deres kjønn er overrepresentert i det aktuelle yrket! Det viktigste for meg er at vi kan velge selv. Om sykepleierutdanningen har 99% kvinner er jo ikke dette et problem så lenge de som er på studiet er motivert for jobben.

Det som for 40-50 år siden var feministenes kamp for likeverd er nå gått over i en kamp om en konstruert "likhet". Om at det skal være 50 % fordeling av kjønn i alle yrker og utdannelser, styrer og verv. Dersom jeg hadde vært den som i 1914 stod på barrikadene for å kjempe for kvinners stemmerett hadde jeg gremmet meg over dagens såkalte feminister. Gårsdagens feminister kjempet for at kvinnene skulle få de samme valgmulighetene, ikke for at staten skulle kritisere kvinners valg.

La kvinner og menn få velge den utdanningen og det yrket de selv ønsker uten at staten skal kritisere dette!